22 February 2008

Cerita Yang Dah Lame Terkumpul...

Ptg ni mcm x nak buat keje opis jer, dahla kat opis ni x ramai org, diorg semua outstation ke penang, ader function pasal rukunegara yg nak dirasmikan dek pak lah kita tuuu...tah, aku kurang amik pot, atas permintaan happyirfa kita tu, aku cubalah jugak mengarang crite2 aku yg mane yg dah basi tu yer...hehehe, maybe sebelum ni aku kurang bercerita kisah time perkahwinan aku dulu, maklumlah, bila dah cuti lame tu ader la pulak keje2 yg tertangguh sebelum cuti, terpaksa lah settle kan dlm masa yg agak cepat...alhamdulillah walaupun byk dugaan tuhan pada aku dan family, tapi majlis tetap berjalan dgn baik...sebelum tu aku nak citer time aku balik kg dekat nak majlis akad nikah aku...ptg rabu sebelum raya haji tu aku balik ngan sepupu aku, diorg dtg kl ari selasa, nak bwk anak2 pi aquaria...dahlah pastu diorg ajak singgah care4 wangsa maju, time tu dah kul 2 lebih, risau jer x sempat nak balik umah, dah la time tu banjir lum pulih, memang kalau nak balik umah kena ader bot antar ke seberang sg (letaknyer umah aku), makan ati aku satu ari tu, rasa nak nangis pun ader...sepupu aku duk main2 pulak nak balik pahang, singgah sane singgah sini...tapi tahan jer la dlm ati, dlm keter dgn ngadap anak2 dia yg nakal tu, sabor jer laaa....last2 sampai kat chenor ari dah gelap, memang x lepas dah nak nyeberang sg, memang nangis gak aku mlm tu time singgah kat masjid utk smbhyg magrib, sian mak aku sorg2 tunggu aku...mlm tu terpaksa tido kat rumah mentua sepupu yg sorg lagi tu...sib baik mak sedara pun ikut same, x der la segan sgt...pepagi lagi aku mintak sepupu tu antar ke jambatan, air pun dah agak surut time tu...singgah kat jambatan tu terpaksa lah pulak mintak org kg antar pakai bot nak balik umah...dah sampai kat umah x leh la pulak bot nak masuk kawasan umah aku, terpaksa la pulak aku mengharung air yg separas pinggang tu...aduiii, rasa nak nangis tgk kg aku yg baru lepas banjir besar...sampai umah, tgk umah pun sebak smcm, dgn selut yg paras buku lali, aduhai...camane la nak pulihkan balik umah aku ni, sian tgk mak...dah la sakit pinggang, terpaksa la mlm td tido dlm keadaan umah mcm tu, siang tu sempatlah cuci bahagian ruang tamu ngan ruang tengah, memandangkan air banjir masih lagi ade kat bawah umah, so senang la nak angkut air...adehhh, penat sungguh...patut bakal pengantin dah x buat dah keje berat camtu...tapi ape nak buat, dah nasib aku mcm tu kan...khamis tu memang kg aku x der sambut raya haji pun, semua org pakat membasuh rumah memasing...huhuhuhu...sampai ke hari sabtu, cuma tinggal bahagian dapur jer yg belum dicuci, tu pun bahagian lantai yg dicuci belum betul2 bersih, memang kena cuci lagi sekali la nampaknyer...nak kena tunggu air paip ader dulu....so, sabtu tu terpaksa tumpang tido umah pak sedara kat jengka 8, kat situ la aku buat persiapan hantaran dan sebagainya...nak ke jengka tu pun aku kena naik bot gak nak sampai ke jambatan, kat situ dah janji ngan puterisatu anak beranak, naik satu keter terus ke jengka....soknyer pagi2 nak kena pi kedai mak andam dulu, nak make up skit2, dah la terlambat, last2 make up x sampai sejam, pengantin lelaki dah sampai kat surau tok kadi...huhuhuhu....akad nikah alaf baru, lelaki tunggu pengantin pompuan tiba...boleh gitu?? boleh arrrrr....sampai2 situ malunyer muka, dah la lambat, semua org tunggu aku jerrrr....alhamdulillah, sekali lafaz jer sah ler aku jadi milik dia...pas majlis siap pi posing kat tepi2 kawasan banjir kat kg aku...huhuhuhu...yg gambar aku pakai baju putih tu lerrr gambar kat outdoor kat kg aku...sampai berdarah2 ujung jari kelingking, kasut punyer pasal....huhuhuhu....

mlm tu terpaksa la ajak mak, ajak suami tido kat hotel seri malaysia, memandangkan umah pun lum cuci betul2...mlm pertama kat hotel seri malaysia, ngeh ngeh ngeh...soknyer adik terpaksa balik kl bwk mak, mak dah x larat bangun, pinggang bertambah sakit...tinggal la aku ni suami isteri kat temerloh tu, last2 pi tukar hotel lain, hotel lagi murah tapi kelassss gitu nak banding seri malaysia nyer hotel, hehehehe...sempat tido 3 mlm kat situ...siang hari kitorg balik umah, ape lagi, aktiviti cuci umah laaa...huhuhuhu, suami aku pas kawin bukan cuci kawah, tapi cuci umah...memang lain dari yg lain ler perkahwinan aku ni...hari ke 4 kitorg dah balik kl, kali ni kena duk asing2 la dulu...dia balik umah dia, aku balik umah adik, ari sabtu dpn nyer balik kg semula, ahad tu nak siap2 pi majlis bertandang umah suami aku pulak...pagi ahad tu singgah kedai mak andam, make up kat situ, pakai baju kat situ...huhuhu...tahan napas aku dlm keter pakai baju ketat, x penah hayat aku pakai korset, rasa mcm org semput pun ader...tapi tahankan jer laaa...waaaa, sampai situ malu la pulak, ader ker akak2 dia suruh aku bersanding...memang surprise nak kena sanding...sib baik kejap jer, acara salam2 adik beradik ngan sedara2 jer la, pas mkn, semua org dah balik, pi wat outdoor kat taman ape kat TTDI tu...hasilnyer gambar yg pakai baju cekelat tu la....pas posing2, suami ajak pi hospital jumpa MIL aku pulak...akak2 dia kata jgn ler bukak lagi baju pantin tu, bagi mak tgk korg pakai baju glamer....huhuhu...dgn x malunyer, pengantin 2 org ni pun selamba badak jer melangkah masuk kat spital sg. buloh dgn berbaju pengantin, sib baik jer aku tanggalkan veil ngan tiara...kalau x, x tau nak habaq lerrr...tu pun semua duk pakat pandang mcm nak hape, pelik, heran kot ape ke jadahnyer pantin 2 ketul ni masuk spital pakai baju gitu...huhuhuhu...

so, start ari tu bermula la pergaulan aku ngan akak2, ngan anak2 buah dia yg kebetulan masih lagi berada kat umah MIL aku tu...segan x segan, hadapkan jer la muka aku ni...sampai la ke hari selasa satu dua family masih lagi kat situ, ari rabu baru lah semua org pakat tinggalkan kitorg berdua jer, memandangkan semua anak2 buah dah nak masuk sekolah...dan sampai ke ahad tu aku lepak2 jer kat umah, maklum ler masih cuti lagi, tapi abg dah start keje, maka siang hari memang aku praktis bawak keter la jwbnyer, merayap ke ampang tiap2 hari...huhuhuhu...alhamdulillah, skrg dah konfiden skit la bwk keter...x gabra mcm mula2 dulu....tapi keter viva aku tu dah pancit tayarnye, ari aku nak balik kg time nak raya cina baru ni aka sebelum kenduri kat kg aku, singgahla kat petronas kat jln ampang tu, time nak belok masuk line pam minyak tu, aku leh langgar bonggol kat tepi tu, ape lagi, abih pancit tayar dpn sebelah kiri, huhuhuhu...sib baik budak petronas tu tolong tukarkan spare tyre...adehhh...yg harunya suami aku pegi perak hari yg same tu, esoknyer pulak dia call kata keter bos dia berpusing tiba2 and melanggar penghadang jalan...sib baik keter jer yg teruk, orgnyer x ape2...pastu hari ahad tu pulak, kata suami aku, keter dia yg abg dia pakai ngundur sendiri kat umah abg dia, handbreak x tarik abih, dahla umah abg dia tu berbukit skit, ape lagi, memula keter melanggar pagar umah, pastu dah kuar dari pagar, pi langgar pulak pagar umah org dpn...abih la kemek keter suami aku tu...x tau la rupa dah camane keter tu, x der la pulak aku nengok lagi...emmm, mcm2 kan...

pastu citer kat kg aku pulak, seminggu seblum 10hb tu memang sibuk ler ari2 aku kat umah tu, maklum ler adik beradik x ramai, semuanya tenaga kami anak beranak yg nak kena buat...tu pun nasib baik lah org2 kg ramai yg dtg tolong, suami aku lak konon nak dtg awal, hampehhh, last2 ari sabtu tu baru sampai pahang, tu pun tido otel ngan kwn dia (kameramen kami) apepun yg jadi acara kami berjalan lancar...aku syukur pada tuhan, walaupun byk dugaan yg mendtg tapi alhamdulillah Dia bagi kekuatan dan kesabaran utk aku, utk mak aku dan utk keluarga aku hadapi semua ni...mudah-mudahan jodoh kami panjang dan diberi kebahagiaan buat rumahtangga kami sampai akhir hayat kami, amin...kesimpulannyer, ape yg kita rancang, ape yg kita nak, belum tentu akan jadi, belum tentu kita dpt kalau tuhan x izinkan....so, okla, dah dkt kul 5, ready nak balik dah ni...pada sape2 yg bagi smgt pada aku sebelum ni, terima kasih yg x terhingga, smgt yg korg bagi tu memang buat aku tenang, memang bagi kekuatan pada aku, ikhlas aku katakan, aku sronok ader kwn blog yg prihatin...thanks semua.....doakan aku yerr....

8 comments:

Dandelion said...

aduh mmg penuh pancaroba ye kak. tapi xpe alhamdulillah dah selamat semua. kirer akak dh berjaya tempuhi dugaan tu semua kan. papepun ikut2 kan ini kenangan manis gak la. sampai bila2 takkan lupa kan. semoga bahagia ke akhir hayat :)

Yatie said...

Alhamdulillah walaupun byk sgt dugaannya, syukurlah majlis ko berjalan jugak.. macam Ina cakap tuh, semuanya akan tetap jadi satu kenangan ngan pengalaman yg tak dpt dilupakan .. apa2 pun, semoga jodoh ko berdua kekal di dunia dan akhirat .. harap2nya dikurniakan ngan zuriat yg soleh dan solehah .. amin ..

serisinggahsana said...

Jemput melawat blog butik perkahwinan kami:

http://serisinggahsana.blogspot.com

tintaHati said...

Sian pengantin kena dera....tapi ujian rumahtangga nnt mesti jauh lebih hebat....Apa pon kedua2 majlis dah selamat berlangsung...ameen...

Masy said...

takpelah.. susah dahulu senang kendian :)

ILA said...

fuhhh..x bernafas aku baca kau punya entry;)

happyirfa said...

salam kak rm..
ni baru betul kakrm yg sebenar.
en3nya panjang2.he he.mmg mencabar betul sepanjang majlis nikah akak.mesti takkan lupa sampai akhir hayat.bila banjir je mesti akan teringat balik..so abg akak mesti tak akan lupa betapa susahnya dia nak dapat akak..apa2 pun semuanya dah selamat

mama ranggie said...

itulah die cabaran dan dugaan...

al-hamdulilah,semenya berjalan lancar kan?

semoga bahagia hingga hujung nyawa...