02 October 2007

Khatam Quran & Menu Bukak Puasa...



















ari ni ader majlis khatam quran kat opis aku...tu arrr gambar gift yg aku dpt jap td, huhuhuhu....yg bestnya khatam quran kitorg dipimpin dek ustaz amaluddin, anggota grup rabbani...pastu ustaz bagi ceramah agama lak, best, x ngantuk pun....so, dptla gambar ramai2 ngan ustaz tu td, tapi kamera ni x dpt nak amik sbb jurukamera opis dah ader 2/3 org, nanti mintak gambar ngan diorg jer laaa...gambar lain2 tu makanan bukak pose family aku smlm, ikan patin masak tempoyak, terung pipit ngan jering ngan ikan bilis masak sambal, satu lagi tu bubur jagung, nyam nyam nyam...utk pengetahuan korg bahan2 tu bwk dari kg, kan ari sabtu tu aku balik kg, pagi smlm dah sampai kl dah sbb mak sedara yg aku ngan mak tumpang balik tu kena balik awal....alhamdulillah, balik kg sempatlah kemas2 ape yg patut sebelum raya ni nanti...balik nak raya nanti takder la teruk sgt bergotong royong...huhuhuhuhu....

24 comments:

yun said...

yea yea im first :-D
kak nape gulai patin tu xsama mcm yg mak yun wat? xletak kunyit kah?
n'way baju oren akak tu cantik la.

RaFFLeSiA MeRaH said...

yun : huhuhuhu...terkurang kunyit la tuuu...adik akak pun duk tegur nape x kuning pun...tapi yg penting rasanya tetap sodappppp, hehehehe....baju oyen ni dah lame dah, ujung kaki pun dah tumbuh bulu2...wekekeke...

::QasiehFirdaus:: said...

lauk ape yg bulat2 ijau tu?

RaFFLeSiA MeRaH said...

qasiehfirdaus : tu ler terung pipit...separuh org memang x kenal, kat bandar ni x der jual kot...

Kak Lady said...

Rafflesia...gulai ikan patin tu nampak sedap...suka sgt gulai tu...

Terung pipit kalau buat sambal tumis dgn ikan bilis pun sedap...lebih2 masa gigit terung tu...pecah aje...pahit2 lemak...sedap

RaFFLeSiA MeRaH said...

kaklady : laaaa...kak lady suka ikan patin ker? ingat ramai yg x tau mkn...ni pior nyer patin kak, memang lemak habis tuu, time mkn minyak2 tepi bibir...hehehehe...aáh, time gigit tu cam bunyi keletussss jer kan kak...hehehe...kelakor jerrr...

minnie said...

aduh... sedapnya gambar makanan tu kak....

RaFFLeSiA MeRaH said...

minnie : dah kecur dah ayaq liuq yerkkk...:D

arm said...

salam kak RM...

geram betul nengok sambal jering tu...

lg best klu dpt jering tanam ekk..
rs lemak.

:)

faridmw said...

salam...
salam ziarah blog...
selamat berpuasa...
sedap sungguh makanan itu.. bersabar jala...

s * h * i * m * a * h * z said...

best nye dah khatam..shima tak khatam2 lg...Insya Allah cuti mgu dpn nak pulun sampai abes. Amiin
Menariknya lauk2 tu.. huh.. meleleh air liur

akirasuri said...

tang makan tu yang besh tu..
he he he..
:D

kasihlatifah78 said...

huiii.sambal ikan bilis ngan jering tu yg paling menarik skali... sib baik masa balik kg ari tuh dah pulun ikan patin masak tempoyak...kalo tak telan air liur arrr.....

RaFFLeSiA MeRaH said...

arm : memang bahan dia jering tanam la tuuu...org phg ckp jering bersemai....hehehe...bau dia, waduhhhhh waduhhhh....

faridmw : huhuhuhu...sabar tu kan separuh dari iman...so, bersabar la wahai org yg beriman...

shimahz : kesat2 air liur tu shimahz, nanti batal lak pose tuu, ngaji ramai2 cepat jer la khatam, kalo sorg2 memang x der laju gitu aihhh...

akirasuri : tang nak masak tu yg x best tu, tapi tang nyoru memang syok aihhh....

kasihlatifah : huhuhuhu...sib baik dah mkn ikan patin yerkkk...kalau tak merasa pas raya nanti laaa...

luna said...

ustaz amal tu sora dia sedap kan..seronoknya dpt khatam qur'an dgn kawan2 opis...

RaFFLeSiA MeRaH said...

luna : aáh...best, rasa meremang bulu tengkuk dengar dia ngaji tuu, pehtu rasa kejap jer khatam tu pulak, kalo x lame jerrr nak nyudahkan tuuu...huhuhu....

NBK466 said...

Alhamdulillah.... Tapi kalau den poie majlis tuh cumo leh makan ikan bilis yo sbb den tak makan ikan sungai & jering..(sbb darah diraja..he..he.he..)

RaFFLeSiA MeRaH said...

nbk466 : wakakakaka...ko jadi kucing aku lerr, mkn ikan bilis jerrrr....tapi kucing aku ikan patin tu siap jilat jari kaki tgn lagihhh...hehehehe, jering memang dia x mkn lerrr.....

Masy said...

ooo gitu rupenye terung pipit.. cam cili burung sket. hehe apsal bile ade nama burung, bentuk dia kecit2 je ek? hehehe

RaFFLeSiA MeRaH said...

masy : aáh kan...padahal burung nyer saiz takder la kemetot sgt kan...ntahhhhh sape yg pepandai bagi name tu ekkk...

Shumierain said...

eeeeiii,
meleleh air liur ku,
nsb baik pose...
kaluuuu x

Ceera said...

oh tidakkkkkk... saya sangat suka makan terung butang itu, sodappppp... matilah dah mengidam kan, huhu

RaFFLeSiA MeRaH said...

shumierain : ekekeke, meleleh tunggu mlm kang yer dik, skrg ni pose lagi...

ceera : panggil terung butang kerr? hehehe...mcm2 namer yerr...

happyirfa said...

salam kak..
waaaaaa yg lain heran tp sambal terung pipit dgn jering tu yg x tahan.balik kg ari tu sempat suruh mak masak.bukan xleh wat sendiri tp x sesedap mak masak..sampai sakit perut makan..