18 December 2006

Titian Kasih Ngan Sistem Prabayar....

Jumaat ptg tu aku ader majlis titian kasih, puspanita opis yg anjurkan…buat tu kat café istana budaya, kemain lagi glamer bunyinyer…yg bestnyer tiap org kena bwk hadiah (harga x lebih dari 10 ringgit) pehtu nanti hadiah kita bwk tu akan diberi kat org2 yg datang tu, kira tukar2 hadiah laa…memula pening paler gak duk pikir camane cara diorg handle benda ni, pastu baru ler aku paham…memula diorg suruh cabut name2 kat dlm balang tu…memula datin (Pengerusi, org umah dato Ketua Pengarah aku) yg umumkan name sape yg dia dpt tu…pehtu yg dpt hadiah dari datin tu pulak umumkan name dia dpt, sampailah abih segala org yg dtg tu diumumkan name…sampai ler turn aku nyer name diumumkan, yey…yey aku nyer name sorg pegawai ni dpt, fuhhh…mesti best hadiah dia kan…pehtu yg bestnyer hadiah tu aku dpt sampai 2…satu kotak kecik, satu kotak besar, sambil2 tu, ader cabutan bertuah, ader penyampaian hadiah utk sape2 yg dpt baby tahun ni, utk sape2 yg melangsungkan perkahwinan yg pertama kali utk tahun, tu aku ckp ngan diorg…utk org yg bertunang pertama kali takder ker…muehehehehe…kalau tak mesti aku pun dpt hadiah…huhuhuk…malunyerrr…sambil2 tu ader la hiburan karaoke skit, tah…aku x amik kisah pun bab2 ni…tgk jer laaa walaupun boring, muehehehe…sumer otai2 jer pakat nyanyi, mane x boring…yg x otai pun pakat karaoke cam nak semput jer aku dgr, tapi kalau aku pun lum tentu aku leh nyanyi cam diorg tu, kuikuikui…tapi okla ader sorg 2 artis jabatan aku yg duk melalak, haa…yg ni pasal diorg dah biasa, okla dengar….sampai ke sudah program satu cabutan bertuah pun aku x menang, adehhh…ptg tu memang aku x bertuah laaa nampaknyer…sampai umah, bukak2 hadiah yg aku dpt tu…wuishhh, cantik…aku dpt ape korg tau, rantai leher yg jenis org2 pakai skrg ni, yg cam manik2 tu…pehtu yg ader rumbai2 kat bwh tu…kaler purple…adehhh, cam malu pulak nak pakai kat opis, takut terserempak ngan pegawai yg bagi aku tu…muehehehe, satu lagi hadiah tu aku dpt gelas 6 biji…

Tu citer pertama aku, citer kedua aku…ptg tu jugak, fiance aku call 2 kali aku x dengar, pasal terselak (ni perkataan org phg pakai, bih kurang cam x sedor diri laa, cam teruja gitu…) ngan hadiah2 aku dpt tuhh…muehehehe…pehtu aku check henpon aku ader 2 missed call…aku tipon dia balik, haram ngan dpt, mcm x der line tu…tot tot tot, bih kurang camtu la bunyi dia…pastu aku ingat fon aku yg problem, aku pakai henpon adik aku, kebetulan adik aku singgah umah aku ptg tu, sbb kitorg naik teksi, hubby dia balik lewat…try call pun same bunyi camtu…adehhh, nape lak mamat ni nyer henpon, pehtu aku msg dia…x lame pehtu dia call aku balik, duk ngadu ngan aku ramai org tipon dia x dpt2 ari ni…msg pun x dpt, dia kata call jer yg boleh… maksudnyer msg aku send td pun senasib gak la kalo camtu…aku kata kat dia, agaknyer pendaftaran line lum ok lagi la tuuu, aku turun bwh tanyer india kedai fon yg aku daftar dulu…aku nyer line ngan fiance aku nyer line memang aku daftar kat bwh tu jerr…pehtu india tu kata, sumer borang2 org register sumer dia dah antar kat celcom, takder yg tinggal pun…emmm…garu kepala aku kat situ…dia kata, kalau line program cam fiance aku tu, bukan masalah register, tu masalah fon dia kata…pehtu dia suruh aku check pakai sms, taip REG STATUS send kat 28882, aku send la kat situ…yg aku dpt, no xpax anda belum didaftarkan…adehhhh, nape pulak dah…mlm sebelum tu memang aku dah try hantar kat DAFTAR HELP, ni kwn aku ajar…dia kata kalo dah ok, mesti kuar nombor ic kita pehtu dia suruh wat pengesahan kalau betul, aku buatlaa…tapi yg aku terima sms, dia kata suruh aku pra-daftar, cam seolah2 aku x penah wat pendaftaran…dia suruh aku taip name, ic ngan alamat umah, pehtu aku ikutlah kan, aku dpt sms ape pehtu?….talian prabayar anda telah dipradaftarkan, rekod akan dikemaskini selepas 24 jam…pehtu aku call fiance aku, masa tu ok lagi line dia, ader ringing cam biasa…tapi haram nak jwb, masa tu dah kul 11, sah2 dah membuta…

Sambung citer tadi, pas aku naik dari kedai india tuh, fiance aku call lagi…tanyer aku ape india tu cakap? Aku citer la segala maler india tu ckp, pehtu aku suruh dia daftar cam aku daftar tu, kalau x ok gak aku suruh dia call celcom centre tanyer kat situ…abih citer bab mlm tu…soknyer pepagi buta lagi fiance aku dah sms aku…wakakakaka, dlm hati aku mamat ni x membuta gamaknyer mlm td duk ingatkan problem henpon dia…dia suruh aku try sms dia pehtu call dia…aku sms, pehtu aku call, haa…dah ok pulak line dia ni…dia citer dia call celcom centre mlm td, pehtu org tu kata henpon dia problem, pendaftaran dah ok…tapi org tu ckp kena pegi celcom bwk ic ngan sim card…ader pulak camtu…yg harunyer pastu aku try antar lagi kat REG STATUS tu…korg tau ape aku dpt? No xpax anda telah didaftarkan atas name dot dot dot…(name sape korg tau, name keling mane tah…) pehtu dia kata, kalau info x betul, suruh gi celcom…rasa nak pecah dada aku tahan marah…rasa nak mendidih jiwa aku nih…geram, geram….pehtu aku ngadu ngan fiance aku…dia ckp ape…susah2 camtu kita tukar maxis jer laaa…korg rasa camane? Bukan ape…nak kena pegi celcom pulak, sedangkan ri tu dah suruh daftar kat memaner kedai, siap bayar 2 ringgit lagi…bila dah silap camtu kena lak pegi celcom…x nak akuuuuuuu, bukan salah aku pun….tu lah antara citer2 aku, korg bagi komen yerk…smlm ngan sabtu aku x gi memaner, duk umah jerr, kemas umah, basuh kain…iron baju utk 5 hari ni…rajin x aku?? muehehehehehe….tapi ari ni aku x sihat sgt…tekak aku perit balik, aku dah tau penyebab utamanyer nape aku asyik kena batuk jer lately ni, jeruk petai adik aku yg disimpan lame dlm peti ais dia…aku mkn mlm minggu tu, smlm aku dah mula perit tekak…ari tu pun masa aku nak antar mak aku gi mekah tu pun aku tibai jeruk petai tu jugak…pehtu aku kena perit tekak…batuk batuk teruk...ni aku duk tibai air masak dah bergelen, diorg ckp sebelum teruk, kena selsema, minum air byk2, aku nak try…tapi aku x larat nak berulang gi bilik air…adehhhhhh, tapi aku dah x larat nak tanggung batuk, aku paksa gak tekak aku telan air yg bergelen tuuuuuhhh….uwaaaaa…..

26 comments:

happyirfa said...

samalah kita kak rm..irfa punya celcom ok.tp 14hb tu hubby kata line dia cam problem pdhal irfa dah daftar utk hubby sama masa irfa daftar yg irfa punya..mcm hal diorang nih..skrg dah ok.sib baik celcom centre tu ada kat klia terminal..senang nak refer.
akak makan byk sgt kot jeruk petai tu .tu psl jadi camtu..kalau irfa makan bagai tak hingat pastu mlm takleh tido dahaga dan air lir meleleh..buruk kan?

Suri Rahsia Abang said...

tu la ko.. aritu aku keje celcom ko takmo tolong suh daftar. haha.. la ni da tak keje celcom, kenot help la..

RaFFLeSiA MeRaH said...

happyirfa : tu laaa...x tahu laa, kalau x ok gak, pakat tukar line laa...malas sgt nak pegi celcom tuu...petai tu akak mkn skit jerr, bukan sbb jeruk petai tu, biasa mkn takder aper...akak rasa sbb jeruk tu dah lame...agaknyer dah expired date kot...

suri rahsia abg : mane aku tau, ko x gtahu aku...takperlaa, susah2 memang aku nak join maxis la pulak...kengkwn pun ramai pakai maxis...murah skit aku nak msg diorg...

Syikin said...

salam,

alamak..suami akak dah daftarkan tau, pas tu, dpt sms suruh bagi nama , alamat bagai tu, akak tak de plak balas..camner tu ek..

alamak, jeruk petai yg tak tahan ni..

13may said...

lenkali pakai talian tetap Telekom....hahahahaha....

ps: apsal buh nama majlis titian kasih??? aku tak berapa paham la...mcm jejak kasih gak ker??? hehhe...

RaFFLeSiA MeRaH said...

kak syikin : haaa...tu laa, sy pun x paham nape...padahal dah daftar lame dah pun...ingat sumer settle la, pehtu duk suruh gi celcom lagi, mane x hangin...

13may : talian tetap ader, tapi x leh sms, x syok...pehtu tgn ni gatal, asyik nak mendail jerr, melambung ler bil...x nak lerr...titian kasih tu yerk? tah, mane aku tau...nanti aku tanyer penganjur yerrkkk...muehehehe...

mamarisyia said...

daftar jangan tak daftar...

RaFFLeSiA MeRaH said...

mamarisyia : hehehehe, maleh nor nak gi celcom tu...daftar maxis jer la MR....abih citerr...

MaNiQ KaYaNgaN said...

lama tak kaco ko.. cantik jari.. hohohoho..

Weii.. karang nih musim batuk.. aku pon selsema.. demam.. dan sakit kepala.. huhuhuhu

RaFFLeSiA MeRaH said...

maniq kayangan : uiiiiiii, ko ilang pi mane, naik ke kayangan ker??...windu la kat ko...jari aku? bukan, tu jari pengantin lain...muehehehe...tu lerr, aku dah 3 kali berturut-turut dah batuk ni...memang jeruk petai la penyebab aku batuk ni...jeruk petai yg dah berkurun...kalau yg baru aku no hal...leh ratah lagi...mueehehehe, pasni tobat aku x mkn jeruk yg dah lame camtu....serik aku...

mysha said...

kalau aku jadik ko pun..baik beli yang baru..pening2 pala ko nak tuwon naik tuwon naik...gi sana sini...beli baru senang sket ko...

RaFFLeSiA MeRaH said...

mysha : tu la aku duk pikir, lagipun member2 ramai pakai maxis, adik aku pun same...murah skit kan...tgklah minggu depan, kalau x ok line ni aku tukar...

Anonymous said...

Kak RM..ntah2 keling tu tgk muke akak mcm muke awek dia kot..tu dia pi letak nama minachi tu hehe..apa2 pun memang ada problem pendaftaran prepaid ni. Kecoh sana sini. Jalan selamat daftar terus ke servis center/provided bagi my kad..then dorang terus upload data ke database via my kad. Pakai manual isi borang ni banyak silapnya.Nak2 time due date dah dekat.

edyan7 said...

hari tu..yan gi TM net terus isik borang daftar celcom... takde mintak IC ke hapa... hybby punya pun yan yg isik... jadi tak heran lah...kita boleh register sesuka hati... pelik tul... tu yg jadi nama 'kaf lam ya nga' tu..huhuhu

apa cite jeruk petai ni... mana nak carik!!! arrrggghhh...tension... terasa lapar lak!

edyan7 said...

eh lupa lak....mana cite digicam nih!!! tak sabar nak tgk gambar!! hehe

akumasihdisini said...

yaa...aku sokong ko iman mawaddah...aku dulu daftar kat maxis guna mykad...siap dapat 2 hinggit lagi panggilan...yg ko malas sesgt nak daftar kat center dia apasal...ko daftar kat kedai henpon biasa dah kena caj 2 hinggit...pastu guna borang dan anta ke celcom...mmg leceh cam tue tau tak...lenkali rajin2 ckit...bior susah ckit...tapi berbaloi...!

aku plak pagi 15hb tue...mak sedara wife aku call guna talian tetap...ngadu henpon dia tak leh call out dan anta sms...cuma call in ajer yg bleh...aku tanya dia balik dah daftar ke...ya Allah...lupa laa nak daftar...dia minta aku daftar online...aku bleh tolong tapi kena guna maybank2u...pastu no henpon tue nanti akan didaftar ke nama aku laa sbb guna maybank2u aku...klau guna sms pun sama gak...daftar atas nama aku...leceh nyer klau apa2 berlaku...nama aku yg akan dikesan guna no. tue...nak tak nak...terpaksa laa aku daftarkan juga atas nama aku...!

satu lagi...melayu nie suka sgt buat sesuatu perkara tue last minute...biler dah terdesak...mula laa kecoh sana kecoh sini...masa dibagitau dek kerajaan supaya daftar awal...buat dek jer...biler dah kena block atau dah dekat sgt ngan 15hb...mula laa masing2 kelam kelibut...yg aku bengang nyer masa aku nak beli setem...penuh pejabat pos sbb nak daftar prepaid...punya laa lama proses nak daftar sesuatu nombor...klau sorang tue pakai 2-3 nombor...jenuh aku beratur menunggu giliran aku...bayangkan nak beli setem 50 sen kena beratur sampai sejam...sedangkan proses membeli setem 50 sen tak sampai seminit...benggang nyer aku...!

RaFFLeSiA MeRaH said...

Iman Mawaddah : masalahnyer bukan name keling pompuan, name keling jantan, mueheheheh....tu laa, abih duk suruh daftar memaner kedai, takat bwh umah tu pun boleh, x de la nak kuar time2 keje...

edyan7 : ye ker...tu lerr, tgkla kalau x tukar maxis, maybe kena pegi celcom la jugak...takut dah nak mkn jeruk petai yg expired tu...mlm td dah buang masuk bakul sampah dah...kamera tu baru beli mlm td, kena gilir2 ngan adik, muehehehe...

akumasihdisini : aku dah daftar lame dah...bulan 6 ke bulan 7 ri tu lagi...mane ader last minute pun...time dah last date diorg lak buat camtu...mane aku x hangin satu badan...

Masy said...

celcom problem ek? sibbaik sy pakai maxis hihi

maxis temanku sejak 2001 lagi lalalala (bile nk jadi duta Maxis ni lalala)

RaFFLeSiA MeRaH said...

masy : haáh, celcom, x tahu la org lain nyer ok...nak jadi duta maxis? wakakakaka....tukar rupa cam maya karin dulu...muehehehe...

MaNiQ KaYaNgaN said...

ceh.. tipah tertipu rupanya.. waakakaka.. ko tau ko mmg tak sabor nak nikah nih.. hohohoho..

Suri Rahsia Abang said...

meksis? cett.. aku setia bersama selkom. hahaha..

RaFFLeSiA MeRaH said...

maniq : muehehehe...ko kena tipu dek aku yerkkk, alaaa, ko pikir jer laa, takkan ler aku nak berinai time tunang...nanti aku tunjuk gambor tgn aku yg runcing ni yerkk, sbb aku dah ader kamera digital, jgn mareeeee...

suri rahsia abg : sorg setia kat celcom, sorg setia ngan maxis...abih aku nak pilih mende yerk...garu kepala aku camni...

nite queen said...

waaaa... aku pon tertipu ngan inai nie... kuang..kuang...

RaFFLeSiA MeRaH said...

nite queen : thanks masuk blog aku...tertipu yerkkk, alaa, sekadar gambar jer tu, x kena mengena ngan yg idup atau yg meninggal atau pun yg pengsan... hukhukhuk....

ayu_mkay said...

daftar jgn tak daftar... segalanya di tangan anda... hahahahah

tunjuk ar gambo adiah ko tuuu..

RaFFLeSiA MeRaH said...

ayu_mkay : haaa...nanti kita amik pakai kamera baru tu yerkk, dpt satu idea...kekekeke, sib baik tolong ingatkan...