BAHAN-BAHAN SAGU :
1 peket sago - anggaran 250 
grm
2.5 liter air - secukupnya untuk rebus/masak sago
sedikit pewarna 
makanan atau pati daun pandan
(tp sy guna sagu warna hijau tu ajer...mudah)
BAHAN SIRAP GULA MELAKA :
1 
ketul gula melaka - dipotong kecil
1/2 cawan air - boleh tambah
3 sudu 
besar gula pasir - boleh tambah
sehelai 
daun pandan - disimpul
BAHAN SANTAN :
Pati 
santan kelapa secukupnya
secubit 
garam
* semua bahan boleh ditambah atau dikurangkan ikut pada citarasa 
sendiri
CARA MASAK :
Jika anda guna pati daun pandan untuk warna 
mula-mula anda perlu kisar daun pandan dengan sedikit air dan tos ambil pati air 
daun pandan itu 
Mula-mula 
didihkan atau masak 2.5 liter atau lebih dalam periuk yang sesuai , bila dah 
cukup panas terus masukkan satu peket biji sago ni dan sedikit pewarna hijau 
atau pati daun pandan . Kacau sekali-sekala supaya biji sago tidak melekat dan 
masak sekata . Jika masa masak biji sago tu air jadi sikit boleh ditambah lagi 
air supaya biji sago tak jadi kering atau hangit . Biarkan sampai biji sago 
masak kembang sehingga menjadi jernih - tiada biji putih ditengah biji sago ni 
 . Bila biji sago dah masak terus ceduk sedikit demi sedikit sago masukkan dalam 
penapis dan cuci biji sago ni untuk buang kanjinya . Masukkan biji sago dalam 
acuan atau mangkuk yang sesuai dan simpan dalam peti sejuk .
Untuk santannya - masukkan santan secukupnya dengan secubit garam dan masak dengan api kecil jika santan terlalu pekat boleh ditambah sedikit air . Kacau santan sehingga mendidih kemudian tutup api dapur dan biar sejuk . Tujuan masukkan sedikit garam untuk membangkitkan rasa lemak. (Sy guna kelapa parut sahaja, masa memerah santan sy guna air masak...so, memg sy x masakkan ajer lah santannya).
Untuk gula melaka - masukkan gula melaka dengan air secukupnya , air jangan banyak sangat nanti gula jadi terlalu cair . Simpul helai daun pandan dan masukkan dalam periuk . Kacau semua bahan sampai gula cair dan pekat , tos dan sejukkan .
Untuk santannya - masukkan santan secukupnya dengan secubit garam dan masak dengan api kecil jika santan terlalu pekat boleh ditambah sedikit air . Kacau santan sehingga mendidih kemudian tutup api dapur dan biar sejuk . Tujuan masukkan sedikit garam untuk membangkitkan rasa lemak. (Sy guna kelapa parut sahaja, masa memerah santan sy guna air masak...so, memg sy x masakkan ajer lah santannya).
Untuk gula melaka - masukkan gula melaka dengan air secukupnya , air jangan banyak sangat nanti gula jadi terlalu cair . Simpul helai daun pandan dan masukkan dalam periuk . Kacau semua bahan sampai gula cair dan pekat , tos dan sejukkan .

1 comment:
adidas gazelle
kobe 11
yeezy boost
retro jordans
nfl jerseys
supreme hoodie
ferragamo belt
nike lebron 16
balenciaga shoes
off white hoodie
Post a Comment