31 January 2007

Dialah Yang Ku Cintai Dan Ku Sayangi...






ha...korang tgk ader cam library x gambar atas tu? itulah antara collection buku citer yg aku ade...buku ngan almari tu ader kat umah adik aku, aku simpan kat sane, bukan ape...bila aku letak kat umah sewa aku, byk yg ilang...ader member panjang tgn, (ingat lagi mek kelate x suke budu tu x?? ha, dia tu laa suka wat rete aku cam rete dia...paling haru siap tampal name dia lagi kat buku aku tuuu...memang kes parah tul, bukan aku nak kata dia langsung x der buku citer, tapi aku kenal buku aku sendiri, dulu2 memang aku main letak jer buku2 tu kat luar, kat ruang tamu, kat dlm almari cermin...tapi bila aku perasan buku aku byk yg ilang dan kebetulan masa tu adik aku pun dah pindah umah, masa dia beli set katil ngan lemari, aku tumpang sekaki beli lemari utk buku citer aku...masa duk bwk buku2 aku berbondot bondot ri tu, member pakat terkelip kelip jer pandang nak bwk pi mane...wekekekeke...tu ler, sape suruh kebas barang org? bukan kata buku citer jerr...segala maler hanger aku, sepit baju aku yg letak kat luar, kalo aku x pakai, memang lesap lerr...bila tgk dia sidai baju, bersepah hanger aku kat dia...emmm...maleh la nak ngumpat nih...kalo nak wat entry mengumpat memang berbakul2 ler jwb nyerr...kita citer pasal buku citer yerk, haa...dulu lagi ler, lagi ligat aku duk beli novel ni...skrg ni jer dah slow skit...dulu2, pantang dpt gaji, mesti pi kedai buku, skrg ni pun singgah gak, tapi tgk penulis...dulu2 main hentam beli jerr...x kira ler best x best pun, janji kulit dia cantikkkk...muehehehehe....korg pun mesti ade yg satu minat ngan aku gak, tul dak...sbb ri tu dah penah wat entry novel ni, fuhhh, komen berduyun duyun aku dpt...so, sila2 dtg berduyun lagi yerk...

30 January 2007

Kenangan Mengusik Jiwa...



sejak blog dah lawo skit ni kan...memang smgt aku nak publish entry baru...hehehehe, ari ni jer dah 2 entry lak aku publish, keje aku langsung wat bodo jerrr...takper, sok aku sambung wat keje aku tuhhh...x pun sat2 lagi laa...x pueh lagi ni...haa, kat atas tu haku tauuu...x cun pun...gambor atas sekali tu tahun bape aku pun x hingat sgt laa...masa tu gi jenjalan kat cameron highlands...1stime pegi masa tu, dan sampai la ni memang x penah sampai sane dah pun...sonok gak sesekali lawat tempat sejuk camtu...tido hotel kat sane memang x guna la air sejuk, memang air suam la pagi ptg...tido pun tak pasang aircond, kalo tak keluuuu....biru gigi ngan lidah, muehehehe...gambor ni snap dari gambor lame...gambor bwh tu pun gambor snap dari gambor gak...biasalah, kamera canggih aku ni lum wujud lagi....kalo tak, memang beratus gambor ler aku berposing gi sane dulu...adehhh...bila la nak pegi lagi yerkk...emmm...

Satu lagi tempat sejuk aku penah gi genting highlands...ingat lagi aku pegi bulan 4 ri tu...pegi ngan bucuk aku lerrr, ingat lagi, time aku pegi tu musim ujan...ketaq gak lutut naik keter naik sane...kalo korg ingat ader satu kes bulan 4 tu pasal tanah runtuh tgh jalan nak naik genting, tapi x der sape2 yg cedera...haa...masa tu aku baru jer 2 hari pegi sane...mak aku punyer syukurnya x dpt nak citer laaa...sib baik x kena time aku pegi tuuu...fuhhh, tarik napas aku jap bila tgk berita kat tv masa tuuu...aku rasa genting ngan cameron bih kurang sejuk dia, beza dia genting byk tempat main nak banding cameron tuhhh...aku main ape?? x main ape pun...sbb masa tu kan ujan, memang aku pun x nak...sempat masuk umah salji jerrr...tu pun abg aku paksa...ikutkan nak jenjalan jer kat situ...yg harunya dia paksa aku naik pelampung gelongsor kat dlm tuuu...adehhh, x dpt lupaa tul...aku x nak, dia paksa, aku x nak dia paksa...last2 dgn hati terpaksa aku tuhhh...ikut jer laa, rasa nak nangis masa tuuu...dahlah aku ngan dia baru kenal masa tuhhh, wat malu aku betul...yg lagi cam org tongong korg nak tau, dlm umah salji tu boleh pulak dia pegi beli aiskrim, nak mendajalkan aku betul lerrr...tapi bukan dia jer yg pi beli aiskrim tu...ramai lagi yg aku tgk duk melantak aiskrim dlm tuuu...utk ape aku x tahu...nak panaskan badan ker yerk?? aku rasa lagi kelu lagi ader laaa...keyla...nak solat zohor dulu, komen yerkkk.....

Emmm...Aku Dah Beransur Faham....

Smlm gelabah aku satu blog duk gtahu member blog aku dah x mcm blog org, segala maler member blog aku hebohkan aku sedang dilanda masalah, masalah blog aku dah berterabur, muehehehe....tu ler hasil dari keje tangan aku yg gatai merelah relah ni...kengkonon nak bagi lagi canggih...tunjuk terror konon...last2 abih sumer benda ilang...tapi sib baik ler ramai kengkwn blog aku yg sudi nak membantu aku nih...terutama cikgu aku tu, siap suruh aku bagitahu dia password ngan nikname aku cecepat...sebelum balik sempat ler e-mail dia, tapi sebelum tu ader member blog baru aku name yatie, dengan sukarela nyer nak membantu ape yg perlu...thanks yatie...name betul dia ni yatie ke zetty aku x sure...apepun ari ni blog aku dah ok balik...dah cantik dah...member dah tolong touch up ape yg perlu, cam luna touch gambor aku yg penuh jerawat tu jugak...thanks puan luna....

Pagi ni godek2 lagi, hehehehehe...ilang lagi kang aku gtahu budak yatie tu ler...kot2 dia sudi tolong aku lagi...x sudi alamat aku tutup blog jer la pehni...membawa diriku yg luka ini, disebabkan kesilapan diri aku sendiri...muehehehehe....haa, sesape yg lum upgrade blog ni, cubalah tukar version yg baru ni, byk faedahnyer...senang jer nak tukar2 ape mende pun, nak tukar kaler, nak tukar font, nak tukar gambar, nak letak gambar, segala maler senang ler nak buat...ni pun aku lum bfast lagi ni, duk ralit menggodek blog aku ni...hehehehe....betul korg, try lerr....so skrg aku ni bertambah faham selok belok blog ni...kira boleh laa nak banding sebelum ni, memang x tahu langsung....takat create entry baru, pehtu publish...bukak komen, pehtu tutup komen...pehtu bukak blog org...just tu jer yg aku tahu sebelum ni...hehehehe...pehni nanti, ari2 la tukar bedak...tukar bincu...jgn jelesssss......

29 January 2007

Uwaaaaaaaaaaaaa...Aku Dah Kehilangan.........

Korg jgn terperanjat lak baca tajuk entry aku kali ni....takder kena mengena dengan citer aku sebelum ni, wuishhh...x terlintas pun kat ati aku nak kehilangan sesape dlm hidup aku, termasuklah korg sumer...ur are always my mind...citer pasal kehilangan ni, hanya sorg jer member blog aku yg tahu...puan luna kita...hehehehe, tgh chatting ngan dia la ari tu...tetiba benda ni terjadi....kengkonon mintak tolong ngan dia...tapi yerlaa, kdg2 kita terangkan kat chatting ni payah gak...susah nak paham, tapi aku memang x paham camane nak betulkan balik benda ni...sampaikan kwn aku cikgu tu jenuh nak pahamkan ape kehendak aku...dia ckp penerangan aku kabur sesgt walaupun aku keje di jabatan yg terang benderang...muehehehe...

Eh2...menceceh lak aku ni...citer dia cenggini, masa aku nak sign in ri tu, tetiba lak pihak blogger (muehehehe...) mintak aku renew blog aku ni, suruh daftar kat blog baru, kira update ataupun upgrade la ni...aku pun biasalah, nak gak pembaharuan dlm dunia blogger ni...naklah canggih skit...aku ikutlah segala maler aturan, segala maler arahan...jeng jeng jeng...dah siap...alaaa, x der la beza sgt ngan blog aku yg lame...emmm, pikir2 nak tukar background laa, asyik kaler kuning kunyit tu jerr...kali ni nak buat background kaler putih lak, nanti leh taip mcm2 kaler...aku pun dengan gatal tgn nyer klik kat template, pick new...and seterusnya choose background kaler putih ni...ok...dah siap...alamakkkkk, mane name kengkwn aku?? ha sudah...ilang dah list name ni...online kat meebo, tgk2 kwn aku si azam tu x online pulak, aiseh...sah2 benda ni x leh nak settle gak ari jumaat tu...emmm...duk godek2 gak kot boleh...last2 sampai ke sudah x leh nak buat....

So, tadi dah mintak tolong ngan cikgu aku tuuuu...x tahu laa bila dia nak betulkan blog aku ni, almaklumlah pepagi ni cikgu sibuk mengajar anak murid, aku paham tuuu...korg2 yg tahu nak tolong aku mintak2 ler tolong yerk...camane nak letak list2 name2 kat blog aku ni...aku tahu nak letak kat mane dlm template tu, tapi tang mane nak selitkan name tu yg aku x tahu, bila dah ader satu dua address blog kengkwn, aku dah leh ikut langkah seterusnya...tapi kan, ari ni aku bukak blog baru aku ni, ader la kecanggihan skit, nak upload gambar pun senang, nak tukar font pun senang...emmm...ape lagi yerkkk...pendek kata boleh laaa...okla, takder aper nak citer....sabtu x gi mane, smlm gi sepang umah mertua adik aku, balik tu singgah umah mak sedara kat puchong, pehtu singgah jenjalan kat tesco ampang beli baju tido (cute...aku puas hati beli baju tuuu...harga 16 ringgit jadi 11 ringgit jer) siap terus pakai x sempat nak basuh dah...sib baik x kurap pagi ni....wakakakakaka....

26 January 2007

Turn Nak Expose Korang Pulak....

NBK466 : Well...bagus ler adik beradik tunangan RM bertanggung-jawab terhadap bapa yg gering...jgn jadi cam kisah doc NBB tuh. Kalau rasa terhad masa dgn tunang..cepat2 ler upgrade status tunangan tuh jadi suami...sampai boring pulak 24jam berkepit...he.he.he..
alhamdulillah, adik beradik fiance jenis take care kat mak ayah...nak upgrade? rasa2 kalo RM duk kat tempat dia, nak pk pasal kawin pun rasa cam x mampu lagi...so, biarlah keadaan yg menentukan segalanya....
AKUMASIHDISINI : gembira sebelum duka...duka selepas gembira...semuanya silih berganti...!sabar laa...jgn terlalu mendesak dia...berikan kesempatan pada dia berbakti pada ayah dia sementara ader kesempatan...harap2 cepat sembuh nyer...! ko kata ayat aku berbelit...tapi dlm berbelit tue terselit makna yang ko kena fikirkan supaya ko tak terbelit bila baca ayat berbelit aku tue...!nampak nyer dah ader penganti aku yang tulis panjang2...iaitu yatie...mmg sejak kuar dari pertapaan aku...komen aku tak panjang mcm sebelum nyer...walau komen aku pendek ajer...yang penting aku tetap komen...!
ayat berbelit ko dah start dah...eh, aku rasa aku x penah mendesak dia tau...tapi mungkin dia rasa bersalah kot, sebelum aku gtahu pasal x puashati kat dia, baik dia say sorry dulu ngan aku...ekkk....yatie dah jadi juara segala juara, ko dah merundum dah pun cikgu...hehehehe...takper, aku x kisah tu sumer, janji ko singgah blog aku gak, walaupun sekejap...
COMEI : kawenla cepat. senang. sentiasa bersama.. :)
nak kawin?? skrg ni rasa time tu tak kena langsung la dikk...takperlaa, sabar tu separuh dari iman, tapi kdg iman tu la susah nak lekat kat jantung hatiku ini...hehehehe...
CIKPUDICA : ok la tu kak.. hepi always :)
yup...memang tgh belajar nak menghepikan diri la nii...x suker la part sedih2 ni, cam syg sgt kat air mata ni...takut kering kontang lak nanti...
YATIE : assalamualaikum ...aku ( sorry ye ter'aku' lak ), dah biasa lak ngan puteri1 beraku ko aje .. hehehe . sambung balik ... aku paham perasaan ko .. aku penah berada dalam situasi tersebut .. bezanya adik beradik tunang ko ramai, so tanggungjawab masih boleh sama2 pegang.. hubby aku anak tunggal .. and masa tuh kitorang berchentaa lagi ..masa babah hubby dalam hospital 2 hari and then meninggal .. aku lagi rasa sedih yg teramat sgt .. masa dia mmg full with emaknya ..tiap2 malam kena spend masa sampai maknya tido, then siang nak pegi keje lagi .. telefon pun kena tunggu dia yg call .. bkn apa, takut mengganggu dia ... nak jumpa mmg takde laa pada bulan2 terawal arwah meninggal .. so dalam hal cam nieh, kita laa yg kena paham situasi dia camne .. jgn bagi lagi tekanan sbb dia mmg dah tertekan ... kalau bleh luangkan masa yg ada dgn kengkawan or family .. sibukkan diri dgn aktiviti sendiri .. yg penting sms jgn tinggal .. tanya khabar pun ok dah .. takut dia rasa serba salah antara keluarga ngan kehendak kita .. so yg penting, biarlah kita undur diri sekejap buat masa nieh .. oppss, jgn salah paham .. bukan suruh break ye .. hahaha .. tuh dah jadi lain crite la plak .. cuma bagi dia masa utk bersama family .. kita cuma support dr belakang and jgn curi masa dia bila ngan family ..yg penting, ur understanding buat masa nie ... kalau ada rezeki, insyaallah .. kawin tetap kawin so belajar2 laa menghargai masa masa bersendirian nieh .. peace .... :))
takper, kwn adik aku, ko pun kwn aku gak...no hal lerr, aku pun lagi suker pakai nama aku/nko ni...rasa cam dah lame kwn jerr...apepun thanks bebyk bagi nasihat, insyallah, aku cuba praktikkan ape yg ko katakan tu...kekdg kita ni selalu pikir bukan2 bila dlm keadaan camni, sebut pasal break tu, alahai...xnak pikir langsung rasanya...dan lagi satu, thanks masuk blog aku yg x cun dah x menarik ni, bahasa pun kureng, ni pulak citer dlm blog aku...kdg2 aku sendiri pun boring baca kisah aku, huhuhuhu...
LEEDS : masa bertunang ni laa nak kenal true colors masing2....kalau mase ni dah tak sekepahaman, susah bila dah kawin nnt..tg penting, trust with each other...aku rase, ko kena cari and buat sesuatu yg dapat hilangkan rase sunyi bilaa tak dpt jumper tunang ko..have your own space, and give him some time to have his own..aku ngan tunang aku, dok jauh, sebulan skali br jumper...aku byk buat keje2 lain, sibukkan diri supaya tak layan jiwang sgt..yer laa...sape tak rindu kan...:)
aku ingat nak buat partime tiap ujung minggu laa...ikut cam nko pi shopping2 malaysia, boleh ekk? window shopping pun takperr...kekekeke...
SUNANJATI : ha.. kan RM ader tanya naper anak laki yang kena jaga org tua.. pasai pmpuan kalu dah kawin... jadi hak milik laki... so xleh kosentrate pada ayah sj... kat laki kena jaga jugak.. kalu laki lainla... kawin pun tetap leh jaga org tua.. tah aku phm phm tuh.la.. tak tahu la kot 2x! salah ke tak yang kon perm... sebelum kawin pempuan hak milik ayah... dah kawin jadi hak lakila... hahahahha! bila nk dpt cop hak milik terpelihara nie... wahahahah... yaat bebelit xper.. jgn org membelit .. atau dpt penayakit sembelit...hahhahaha!tapi bagi spt yang dpt sembelit... amalkan minum air masak byk skit.. dan mknla buah-buahan tempatan sebagai pencuci mulut..hahahah! wah ayat nbk466 ni...mcm keluarga diraja jer.. gering... hehhehehe!
tul2...bila dah kawin jadi hak milik hubby kita, dan hubby kita jadi hak milik kita...eh, betul la kan...tapi org kata kita kena terima keluarga kedua dua pihak gak, anggap cam family kita sendiri...emmm, bab ni ramai yg x leh nak anggap mcm tu kan...mcm jurang tu still ader walaupun dah kawin, nape gitu dong...ayat nbk466 tu ayat bangsawan kalo ko nak tau...budak ni duk dialam komen dia pi komen org lainnyer blog...sukati ko ler sunan...hehehehe...
PURPLEHEART : Alhamdulillah semoga berbahagia selalu, masa tunang memang darah manis, masa tu memang kena jaga betul2.. apa yang berlaku tu adalah ujian sebelum menjadi isteri.. tabahkan ati ek..
tabah hati, sabar hati, kuat smgt, memang aku nak kaut tu sumer letak dlm diri aku ni...kalau aku mampu laa...harap2 aku mampu la kan...hehehehe...
KAKLONG : salam,baguslah RM memahami tunang. PERCAYALAH cakap akak, tak rugi jarang keluar ngan tunang, calling2 tu ok dah. sok2 dah kawin, ha...24 jam depan mata, sebilik seselimut lagi tu. RM mmg dah kena belajar drp sekrg berkongsi tunang ngan keluarga dia apatah lagi ngan parent dia. tolong tunang jadi anak soleh, insyaALlah, ada keberkatan dlm hubungan kalian. dan akak yakin, keluarga dia pun lagi sayang pada kamu sbb kamu ni calon menantu yg baik n memahami. jgn putus doa minta semuanya berjalan baik n lancar. dan pengorbanan kamu ni akan buatkan tunang kamu lagi sayang, cinta dan hormat pada kamu. pendek kata, dia akan rasa tak rugi pilih kamu jd bakal isteri dia, sbb tak menyusahkan dia dan tak berperangai mengada2.lelaki ni, mengada2 manja dia sukalah sesekali tu, tp terlebih2 ngada2 dia jd nyampah dan bosan.nak bagi petua ni, hari2 doa setiap 5 waktu, minta ALlah mudahkan hub. kamu n tunang kamu dan keluarga tunang kamu sentiasa, ebgitu juga minta utk tunang kamu ngan keluarga kamu. doa ni amalkan biarpun dah kawin. INsyaAllah, tak timbul masalah silaturrahim ni.yg penting, YAKIN pada NYA.
salam gak wat kaklong, ni pun sorg lagi pakar kaunseling yg aku x nak delete2 sampai sudah name dia kat list aku...ape yg akak pesan tu, insyallah sy nak cuba amalkan selalu dalam diri sy mulai saat ni...biar serasi dlm jiwa saya...moga2 jadi cam akak...bahagia sepanjang masa, tabah sepanjang waktu....tima kasih kak...
KAKLUNA : kak..pikiran kene optimis, positif, pilih utk happy, jgn pilih sedih..apapun kak ada teman2 keliling yang memahami, yg sedia ada di sisi akak wpun dlm internet..we are always here for you..
haรกh, memang x nak pilih sedih pun, takut sedih jer pilih akak, muehehehe...tapi tul tu...syukur sgt kenal alam blog ni...time kasih kat kengkwn yg sudi singgah sini, yg sudi baca blog aku nihhh...
LINDE JB : Salam.....aku paham keadaan ko....aku penah rase gak. Ni sume dugaan. Ko ingatla ade yg lg berat terima ujian dr ape yg ko rase dikala ni. Cam kata kwn2 lain...sibuk2kan la diri ko tu. Masa keje kan leh chatting, ko leh luah kat blog gak....kawan2 sure bg sokongan kat ko....hepi selalu yer...aku tau ko tabah...
ni kawan chatting aku...apepun thanks bebyk selama ni ko nak nak dengar segala citer aku, mane yg sedih, mane yg hepi, sumer aku paksa ko dengar, sampai ko pun dah x tahu nak ckp aper...hehehehe...tapi time calling2, kita leh gelak2, tu yg best tuuu kwn ngan aku ni....selamat berfamily day yerr...minggu depan citer panjang pasal piknik ko tuhhh...
KAK LADY : Moga bakal FIL tu akan sihat seperti sedia kala...Masa bertunang ni memang banyak dugaan RM...kak lady dulu masa bertunang lah hampir2 nak putus...tapi alhamdulillah...jodoh tu panjang...jadi dlm alam pertunangan ni...kene banyak tolak ansur...& banyak sabar...
insyaallah, moga2 cepat sembuh...hampir putus?? aduuuhhh, takutnye dengor perkataan tu kak...tapi betul tu, kalo jodoh kita panjang, dah putus pun leh sambung balik kan....thanks kak...tolak ansur, sabar, tolak ansur, sabar...insyaallah....nak gamkan kat kepala ni benda2 tu sumer....
HAPPYIRFA : wokeh..baru habis baca en3 ni walaupun dah bg komen kat current post.baru tahu naper akak sedih..sabarlah..bersabar itu sbhgn dr IMAN
insyaallah...sabar key....
p/s : haaa...panjang lagi entry aku kali ni...bukannye ape, sesekali nak tayang, nak promote2 kengkwn blog ni, asyik pasal hal diri sendiri jerk, asyik2 tayang gambor jerk, kali ni wat lain skit...sebenornya aku suker sgt baca tiap komen kengkwn blog ni, x kira la komen tu membina ker, meruntuh ker, janji org tu singgah kat blog aku ni...cam luna ckp kat blog dia, jeles tgk blog kengkwn yg berpuluh2 nyer komen, tapi x sumer puluh2 komen tu org lainnyer komen, tu pun dah termasuk gak ape yg kita reply kat pengomen tu kan...rasa aku laa, hehehehe...tapi betul, bila dah wat entry baru, rasa cam smgt jer nak bukak blog kita sendiri...nak baca jer komen2 korang tu...satu lagi bila pegi blog org lain, dah bagi komen tu, suke baca ape yg tuan blog tu bagi feedback kat komen kita tuhhh...skrg ni memang intenet kat pc aku ni memang aku dah set, memula bukak terus sign in utk masuk blog aku...so, x byk keje, terus masuk blog...hehehe, bukan nak wat keje opis, duk berkejar kat blog, wakakaka...pendek kata, bukan panjang kata...kehadiran korg dlm dunia blog aku nih, cukup dihargai dan sgt2 dihargai...sekian, terima kasih...syg korg sumer...moga2 kita jadi kwn sampai dunia blog ni dah lebur la yerk....babai....

25 January 2007

Rasa Sunyi...Rasa Sepi....Tapi Tetap Rasa Hepi...

Kalo korg baca tajuk ent3 aku kali cam sedih jer kan...sob, sob, sob, cam nak meleleh lak ayaq mata aku nihhh, uwaaaaaaaa...hehehehe...sajer wat suspen jerr tuh, sekali sekala nak gak letak citer sedih kat blog aku ni, asyik citer hepi memanjang, korg pun dah naik meluat kan, org kata, dlm hidup ni kdg2 kita kat atas, kdg2 kita kat bwh, kdg2 kita sedih, kdg2 kita hepi...so, aku pun same gak, kdg2 aku hepi sesgt, tapi takder la hepi tahap x hingat dunia...tu dah cam org giler la pulak....giler duniawi....lupa daratan, lupa diri...takat ni x penah lagi aku hepi tahap rupe itu...memadai takat gelak2 biasa kalo benda tu betul2 wat hati aku geli geleman @ gelihati...kalo sampai tahap berair biji mata tu, ader laaa...nak tau time2 yg buat aku hepi??
1. Time nak balik kg x sabar nak jumpa mak..
2. Time balik keje bila dah berada atas katil dlm bilik..syok berguling.
3. Time bila dah penat2 masak, pehtu dah time dah nak menyuap..nyam, nyam.
4. Time nak tarik selimut mlm2, masa mula2 nak berangan, muehehehe.
5. Time kat opis, bila nak bukak blog sendiri, excited nak baca komen korg.
6. Time borak ngan fiance kat tipon, sambil baring2 atas katil.
7. Time kuar ngan fiance, rasa x nak balik umah jerr...(wakakaka...)
8. Time kalau panas sesgt, masuk bilik air nak mandi...sejuk jerr.
9. Time bila muka dah licin, smgt nak bermake up pepagi bila nak gi keje.
10. Time dpt gaji, kuarkan duit yg pertama tuuuhhh...tgk baki byk lagi...
11. Time dpt bonus, memcm plan nak beli ape...sonok...
12. Time bila gi kenduri, dpt bunga telur ke hape ke yg diorg kasi.
13. Time kemas rumah, tgk dah betul2 kemas, rasa smgt nak santai2.
14. Time memula nak pakai baju baru, kasut baru, handbeg baru.
15. Time beli majalah baru...rasa x sabar nak tunggu baca kat umah..
hahahaha...kalo nak disenaraikan byk sgt perkara yg buat aku hepi, x tergambar betapa nikmatnya kehidupan ini kan? kalo kita pandai lah utk menghepikan diri kita sendiri, org kata kalo kita hepi selalu, muka kita pun lambat tua, tul ke yerk? ntah...muka aku ni rasanyer sesuailah ngan usia aku yg dah nak menjangkau ke angka 32 tahun, tapi kalo korg tgk body aku ni, sah2 ingat umur 17 tahun (46kg berat, 152cm tinggi, kemetot kan)...haa, smlm mak aku sambut besday dia yg ke-60 tahun tau...ape lagi, sakan duk beli pizza domino ngan kfc, balik2 ingat mak x masak lagi, rupanyer nasi dah masak lauk dah goreng, ikan patin wat asam pedas pun ader...last2 mkn nasi kul 10 mlm, ri ni terus puasa...
Eh2...tajuk atas citer pasal sedih, yg aku masih duk citer pasai hepi dari tadi tu apsal, dah lari tajuk pulak, muehehehe...emmm, bab sedih lak aku nak citer pasal fiance aku...korg mesti ingat lagi pasai abah fiance aku yg jatuh sakit bulan lepas kan...cukup 21hb Januari baru ni dah sebulan kat spital...masih ader kat spital sg. buloh skrg ni, bukanlah tahap kesihatan dia takder peningkatan, ader tu ader, tapi nak pulih sepenuhnya kena amik masa, tau la kan...org tua, tenaga pun dah kurang, skrg ni anak2 kena berpakat terpaksa gilir2 bercuti...termasuklah fiance aku, seminggu sekali kena cuti, time makan nak kena suapkan, leh kata kena penjagaan rapi la dari anak2 dia...utk pengetahuan korg, adik beradik fiance aku ni ramai pompuan dari lelaki, (3 lelaki + 7 pompuan) bukan nak kata anak2 pompuan ngan lelaki ni ader perbezaan dari segi tanggungjwb, ikutkan sumernya same, ikutkan selagi kita bergelar anak, selagi tu kita x kan lari dari tanggungjwb utk jaga mak abah kita...tul dak...tapi bila ayah yg sakit, nape anak lelaki yg paling sesuai nak menjaga depa ni yerk? mungkin sbb same jenis jantina kot, nak rasa keselesaan tu kot...tapi kalo org tu x der anak lelaki camane pulak yer? x kan nak upah org lain lak nak jaga ayah sendiri? bagi aku tu sumer terpulang pada diri masing2...yg penting kita sebagai anak tahu tanggunjwb kita sendiri, ayah ke ibu ker same jer, kalo takder diorg, kita x merasa nak lihat dunia ni...tul dak...
Skrg ni masa aku ngan fiance aku dah cukup terbatas pulak aku rasa, aku bukan x paham dia, aku cukup paham situasi dia skrg ni, tapi kdg2 hati aku ni rasa sunyi sgt2, bukan dia x msg aku, bukan aku x msg dia...tapi nak banding bila kita jumpa ngan setakat msg2, setakat calling2 ni lain sgt kan...mane2 yg penah lalui saat2 bertunang, mesti akan rasa cam aku rasa...kan....ari tu dia dah siap mintak maaf pulak ngan aku, dlm keadaan skrg ni, dia mintak aku cuba faham dia, x leh nak beri perhatian lebih pada aku, x leh nak jumpa selalu sgt mcm org lain yg tgh bertunang tu, ikutkan rasa hati, tiap2 mlm nak kuar dating, tapi org kata time bertunang ni darah tgh manis, bahaya jumpa kerap2 sgt, muehehehe.....dan org kata masa tunang ni lah kita nak kenal pasangan kita, masa ni lah kita nak lebih faham diri masing2...tapi bila pikir2 balik, ape yg berlaku cuma ujian tuhan utk menguji tahap kesabaran aku, tahap kesabaran dia...doa aku siang mlm, moga2 abah dia cepat sembuh, moga2 aku dan dia diberi ketabahan dan kesabaran selalu dalam melayari alam pertunangan kami...amin...oklah, x nak sedih2 lagi, cukuplah aku faham dia, dia faham aku...yg penting aku sentiasa bagi dia smgt, bagi dia sokongan....okies, cukup takat ni dulu...korg komen terus la yerr bila dah abih baca...sori, terpanjang skit kali ni...

23 January 2007

Expose Lagi...Muehehehe....


Ari tu expose gambor muka aku yg cute tu...yg cam mariah carey kata dek peminat2 aku tu lerr, muehehehe...aku rasa tang kuku aku ni pun lum tentu same ngan mariah carey tu...wakakaka....so, ari ni nak expose gambor opis aku lak...rasa2 ramai yg penah lalu kat opis aku ni time gi keje, sesape yg ader kat bandaraya kolumpo ni laa...sbb opis aku ni memang tgh2 bandor...dekat2 ngan chow kit...pehtu kalo korang perasan, byk drama2 kat tv selalu tayang bangunan opis aku ni...glamer la sekejap...tapi tu laa...pehni aku dah x duk situ lagi, nak dipindahkan ke opis lain pulok...lagi tgh bandar, area2 maju junction, area2 pertama kompleks tu pulak...alamat menyoping ajer laa para2 wanita opis aku pehni...nampak gaya kerajaan kena mintak kenaikan gaji bukan 10%, mahu 50% nak kena naikkan weiii...muehehehe....sebenarnya masuk kali ni, aku dah rasa 2 kali pindah la dah...sebelum ni opis aku kat bangunan bernama, sebelah pustakaan negara tuuu...pindah pun seberang jalan jer laa...pehtu nak pindah lagi sekali, adehhhh...kalo pikir2 x larat sebenornya...tapi ni sumer dah jadi arahan ketua pengarah aku, nak wat camane kan...engkar perintah kang kena benti keje, x pepasai x bekoje lak teman, dulu sekali dah penah pindah, ya rabbi, cam kapal karam opis aku sekali tgk, nak berkemas kat opis baru, mahu kena amik masa sebulan baru ader rupa opis...memanglah bab angkut barang tu kita x amik bahagian, memang keje tu diserahkan bulat2 kat satu syarikat, kita cuma masukkan barang2 kita kat dlm kotak jer laa...tapi tu laa, keje kemas mengemas ni penat sebenornyaa...nampak jer barang2 aku kat meja aku ni x byk, tapi bila dah sedia kotak, x cukup lak 1 kotak...rasanyer aku sempat duk sini dlm tempoh 3 tahun jer kot...pehni nanti dah duk opis baru, 3/4 tahun pulak duk pikir nak pindah putrajaya...aaayyyaakkkk, bih kurang puak org badwi la rasanyer bila dah duk pindah2 tempat ni....nak wat camane, redha jer laaa....
Utk pengetahuan korg sumer, mak aku ader kat kl skrg ni...adik aku gi amik dia ri sabtu baru ni, yerlaa...tiap kali aku tipon, tiap kali adik aku tipon, tiap kali tu gak dia ngadu sakit pinggang, alahaiii...sian pulak, risau pulak, yerlaa...duk sensorg kat kg tu, walaupun mak sedara duk sebelah nyebelah umah, tapi x sama ngan risau anak sendiri kan....ntahla, gamaknyer kesan dari wat haji ri tu kot...actually mak aku ni dah lame ngidap sakit pinggang ni, time elok tu elokla, kalo time sakit tu, mula laa...duk bertungku laa, yerlaa...dah tua2 ni penyakit senang sgt nak dpt kan...x leh silap skit...punca dia dari angkat barang berat la tuuu...tu laa pesan dia kat kitorg, jgn sesekali angkat barang berat, nanti jadi cam dia...teruk, nak pulih balik bukan mudah...nak jadi cenggitu dia x kira tua ke muda...ramai gak yg muda2 pun kena sakit cenggitu...so, ahad baru ni adik aku dah bwk dia gi klinik, dah 2 hari mkn ubat klinik, kata dia dah ader perubahan la dari sebelum ni...sebelum ni nak bangun pun aku tgk seksa sgt2, skrg cam dah ok...sebelum ni x leh nak solat berdiri, skrg dah boleh dah...harap2 cepat sembuh laa...org ckp gi berurut pun ok, tapi tu laa...separuh org kata, x elok berurut bila sakit cenggitu, buat lagi sakit lagi ader laa...ntah, aku pun x sure mane satu betul....eh2...sok besday mak aku la korg, beli kek pun ok kan, nak cari hadiah, lum gaji lagi laa...muehehehehe....ujung bulan depan besday aku lak...alahaiiii...terasa diri ni dah berumur benor la pulak....uhuhuhukkk....

19 January 2007

Jeng Jeng Jeng....Auuuuuu Chakkkk....



1st 1st...mintak tolonglah korang jgn besarkan gambar aku nihh...x lawo weiiii, lagi jauh jer nampak cun skit, muehehehehe...tu pun cam ader ayat perasan, ni teknik gaya amik gambor sorg diri...cam syok sendiri pun ader...cam org x betul pun ader...muehehehehe...aku ni cenggitu laa, bila org amik gambor, cam x reti nak posing, cam x reti nak senyum...mesti bila gambor siap aku x puas hati ngan senyum aku tuuu...ngan posing aku tuuu...al-maklum laa org kg...dressing pun sempoi jerr...tu pasal amik gambor takat bwh dagu...hehehehehe...tapi itulah diri aku yg sebenar, aku x suker nak jadi org lain dan aku memang x boleh nak jadi diri org lain...aku tetap akuuuu...
ni gambor latest aku tauuu...tgk aribulan tu 18.01.2007....sesape yg boleh tolong touch kan gambor aku bagi x nampak kesan2 jerawat aku tu x? kalo ader, gtahu yerk...ader sorg member aku tu nak tolong touch up kan, tapi dia skrg tgh bz sgt ngan keje, x sempat nak buatkan....muka aku memang byk kesan jerawat skrg ni, memang jenis muka problem...nak pulak kalau mkn kacang tanah, x kira lah kuih kacang ker, biskut kacang ker, coklat berkacang ker, yg pasti unsur2 kacang, melainkan jenis sayur kacang...haa...tu takder mende laa....adehhh, x leh langsung nak rasa kacang tanah, kacang goreng ni sumer...soknyer automatik mesti seketul jerawat timbul...selagi x pecah selagi tu la dia membesar, malu rasa nak berborak ngan kengkwn kalo time gitu...tapi alhamdulillah la skrg ni cam dah ok skit, x tahu la sbb ape...tapi maybe dari pengambilan vitamin c yg dah satu botol aku makan, vitamin c jenis appeton tu jer aku try mkn...ntah laa, mungkinlah kot sbb pil tu....
So, aku tinggalkan korang ngan entry ni lah untuk tatapan dihujung minggu korang, jgn tenung lame2 muka aku tuuuu...malu weiiii....nak try expose kan diri sendiri, time2 dah bertunang ni la baru dpt kamera cenggini, kalo dari dulu mane tau kot2 blog aku ni terbaca dek mamat2 encem kerr...kan ke best...tu pun kalau dia dah terjatuh hati ler ngan muka aku ni...muehehehehehe (memang goreng ikan kerapu tul aku ptg nihhh)....tgh sakan duk bergambor sebenarnya ni, sampai silau2 mata ngan flash kamera aku tuhhhh....kekdg dah silau mata, siap amik gambor x pakai flash, tapi gambor x terang sgt....oklaa...aku nak smbhyg asar pulak ni sebelum balik, sok ngan lusa lum ader planning nak gi memaner...slmt berhujung minggu buat korang, jumpa minggu depan yerrr....

18 January 2007

Cerpen Pendek Suami Terbaik....

Sekumpulan lelaki berada di bilik persalinan di salah sebuah kelab eklusif lagi mewah di pusat bandar, setelah keluar dari gym. Tiba-tiba kedengaran deringan Handphone di penjuru bilik tersebut. Seorang lelaki menjawap panggilan itu dan terjadilah perbualan seperti berikut . .
"Hello?"Abang, nie sayang nie,"
"Emmm... ""
Abang masih ada di kelab lagi ke?"
"Iya."
"Sayang sekarang nie berada di shopping complex dua block dari kelab abang tu. Sayang ada nampak kain sutera terbaru.. Cantik bang, Boleh ke sayang beli?"
"Berapa harganya?"
"Cuma $1500.00 aje"
"O.K. Belilah kalau memang awak dah suka sangat"
"Ahhh thanks bang dan tadi sebelum datang sini sayang ada singgah di Cycle & Carriage dan tengok Mercedes model terbaru 2003 . Sayang suka kat satu model tu. Dan sayang dah bincang dengan jurujualnya dan dia setuju nak bagi good price . . lagipun elok juga kita tukarkan dengan BMW yang kita beli tahun lepas tu"
"Berapa harga yang dia bagi?"
"Cuma $280,000 ..."
"O.K tapi pastikan harga tu dah on the road."
"Great! Before we hang up, ada satu perkara lagi..."
"Apa?"
"Abang jangan terkejut pulak, sayang dah semak akaun bank abang dan.... pagi tadi sayang singgah dipejabat ejen hartanah dan sayang dapat tau rumah yang kita tengok tahun lepas tu... sekarang nie untuk dijual. Abang ingat tak? Rumah yang ada swimming pool bentuk love tu, ada taman orkid kat belakang, berhadapan dengan pantai tu. . cantik kan bang. . "
" Berapa harga yang mereka minta?"
" Cuma $740,000... O.K kan bang, dan sayang tengok dalam akaun kitaboleh cover harga tu"
"Eloklah kalau macam tu, confirm cepat sebelum orang lain beli, tapi cuba dapatkan harga $700,000. OK?"
"OK, abang sayang, terima kasih bang, kita jumpa malam nanti ye!! I Love You !!!""Bye... I Love you too..."
Lelaki itu berhenti bercakap, menutup flap handphone . . .sambil mengangkat tangan yang memegang handphone tu dan bertanya pada yang ada dalam bilik tersebut :"ADA SESIAPA TAHU KE HANDPHONE NIE SIAPA PUNYA?"
p/s : copypaste dari e-mail aku...pasal dah takder idea nak type ape dah...rasa2nyer pasni seminggu sekali la update blog...cam x larat nak update ari2...hehehehe...

17 January 2007

Kasut Kecik, Jubah Pun Kena Kecikkan....



haa...ni lah antara jubah yg mak aku belikan aku kat tanah suci mekah, lawo dok? hehehehe...padahal seumur hidup aku memang x penah pakai jubah pun, memang x penah beli selai jubah pun selama ni...ntah, tgk org pakai cam lawo jerr...tapi cam x sanggup nak pakai, rasa cam pakai baju tido pun yerr...tgk lerrr...teringin gak nak pakai, baju mak aku beli ni besor skit, pehtu labuh lak tu...ri tu dah bwk balik kg, mintak mak aku pendekkan skit, pehtu mintak kecikkan skit tang badan dia...maklumlah saiz badan aku ni kemetot jerrr...payah, kasut put kalo korg nak tau saiz 4 jerrr...lupa nak tunjuk kasut beli kat sg. wang ri tu yerk...jap aku upload kot boleh yerk, ader sorg kwn aku ckp cam kasut budak2, betul ke ekk? aku rasa cam kasut org dewasa ader laahhh....keyla...ni pun entry pendek gak...x larat nak menaip pepanjang...okla...chau chin chau....

16 January 2007

Jam Tangan....


Lawa x jam tgn kat atas ni...rasa2 korg harga dia bape? hehehehe....adik aku tgk jam ni kat kamera ri tu, siap sms aku tanyer jam tu saper punyer? siap tanyer aku nak wat hantaran masa kawin ker, muehehehe....kelakor jer aku baca sms dia...x nak byk citer la entry kali ni, selalu panjang berjela duk berciter...kali bagi korang baca x sampai 1 minit...boleh gitu?? heheheheh....yg pasti jam tangan dah dipakai dek tuan punyer jam....

15 January 2007

Alhamdulillah, Mak Aku Dah Balik.....
































gambar pertama, masa aku pi amik mak aku kat klia tgh mlm selasa...sampai sane dah masuk ari rabu...kul 1.15 pagi aku dpt jumpa mak aku...sedih masa tu, tapi sedih hepi laa, tak mcm masa aku antar dia kat kelana jaya dulu, alhamdulillah, mak aku sihat, cuma batuk2 jer ngan sakit pinggang dia jerr...tu biasalah kan...demam2 pun takder kat sane...balik dari klia terus bermlm kat umah adik, sampai ahad mak aku ader kat kl, bagi dia rehat dulu kat kl ni, baru antar dia balik smlm kat pahang...last2 dengar mak citer sampai ke pagi x ngantuk2, terus smbhyg subuh, pastu tido balik...
gambar kedua, tu amik gambar smlm, kat umah adik aku sebelum tolak ke pahang, sajer menggatal nak bergambar...hehehehe...sempoi jer baju aku tuuu...bedak pun tempek2 gitu jerr, haa...sesape yg baru kenal aku, tgkla muka mak aku tu same cam muka aku dak? ader yg kata same, ader yg kata x same...ntah, aku x rasa same ngan mak aku...cuma iras2 tu ader la kot...ha, gambar kat mekah aku ader snap balik, tapi dah try, tiap kali upload ni tadi, asyik terbaring jer gambor tu...nape tah...padahal masa save dah edit bebetul...nantilah, aku try lagi sekali yerk...gambor mak aku ngan unta berhias...kelakor jer tgk muka unta tu, pandai jer dia bergaya depan kamera...muka pun cam muka pak arab jer unta tu...hehehehehe
gambar ketiga, tu gambor kucing2 aku...haa, nak tau citer aku balik smlm, tgk2 kucing putih tu dah ader balik, ingat aku org curi tu pulang balik, rupenyer auntie tu kata dia jumpa kat tempat sampah kat blok mane tah masa dia joging pagi sabtu tu...pehtu dia bwk naik atas, kucing tu dah menggigil lapor dia citer...siap mandikan kucing tu...tapi masih x bape nak bersih, nantilah sabtu ni aku bersihkan dia...yg kuning tu cukup hepi tgk adik dia dah balik, pagi tadi asyik bergurau jer kat luar umah...sonok aku, tapi x syoknyer ibu dia dah cam x kenal anak, pasal skrg ni kat tangga umah aku tu, 2/3 ekor kucing jantan ngorat dia, tu pasal dah lupa diri...geram tul aku ngan ibu kucing tu...pantang anak dia dekat, dia marah...time mkn elok jer duk mkn tepi anak dia, rasa cam x nak bagi jer mkn, tapi sian pulak....
gambar keempat, tempat air zam zam mak aku beli kat mekah...lawa kan, selain tu byk lagi barang mak aku beli, akak kat opis ni kata, kalo gi mekah x sah kalo beg x beranak, muehehehe...kelakor jer bunyi, memang pun mak aku kena beli karung mcm guni tu nak taruk barang...kat umah adik aku siap bungkus2 nak bagi sedara mara kat kg, nanti senang mak aku tinggal tgk name jer kat bungkus tuu...aku nyer barang byk...sumer benda mak aku unjuk kat aku, aku sesah, sampai jubah aku x penah pakai aku leh amik, muehehehe...gelang tgn memang byk, pasal mak aku tahu aku suker pakai gelang2 ni pegi keje...masa mula2 bukak barang, aku rasa cam lanun dpt harta karun jer memasing, duk bantai berebut ngan adik aku...muehehehe....ader gak amik gambor, tapi x naklah tayang...cam kapal karam lak sekali tgk...

08 January 2007

Masa Kecik-Kecik Dulu...Hikhikhik....




Yey yey...berjaya gak aku upload gambor aku masa kecik2 dulu, muehehehe...jgn gelak yerk...gambor ni time takut2, malu2 nak amik gambor gitu...nak pulak gambor itam putih tu, mcm rupe budak nak nangis jerrr...muehehehe...tu 1stime amik gambor, mcm tu lerr, ingat org nak wat aper gamaknyer...biasalah, budak2 zaman dolu2...zaman skrg ni, korg tgk ler, memula lahir dah pandai bergaya, ish2...cerdik budak skrg ni beza nor ngan budak zaman dolu2 kan...tgk mainan gak, depa main game kat tv, kita dulu, main pondok2 kat bwh umah...hehehehehe...
Ni bukak topik zaman dolu2 aku, boleh x? hehehehe...aku ngan adik aku pakai baju serupa takat darjah 2, darjah 3 gitu laa...lepas tu dah x nak lagi dah...cam malu jer pakai baju serupa nih...hhehehehe...masa kecik2 dulu ramai kengkwn aku...campur ngan budak lelaki pun ader, mainan yg fames masa tu, dia ikut musim gak...kdg main anak patung kat bwh umah, kdg main layang2 kat sawah padi belakang umah, kdg tu main nyorok2, pehtu yg sonoknyer main kawin2, wakakakak...sib baik aku x penah jadi pengantin...main kawin2 tu kitorg main bwh tangga balairaya, masa tu abih ler bunga2 kat umah2 org kat situ dikejer dek kitorg...pehtu main tuju tin, susun tin susu tu tinggi2, pehtu sorg2 duk baling ngan selipar, main tuju tin ni ingat aku satu kes, adik aku sib baik x buta, (wakakaka...) main ngan org lelaki, paham2 la kan...ader sorg mamat ni duk lontar selipar kena kat mata Puteri1, ape lagi menangis x dpt citerlah, balik umah ingat mata dia dah x nampak dah...dahla tu, kena marah lak ngan mak, mak kata sape suruh main ngan org lelaki, wakakakaka...tapi degil gak, pehtu main jugak lagi...
Dlm byk2 mainan tu, aku suker main terjun sungai phg tu, gelongsor pakai upih pinang, dari atas tebing tu, terus ke sungai...best2, kalo x der upih, kitorg suker main tarzan2, kat sg tu ader pokok jati besor, pehtu ader lah akar yg berjuntai kat pokok tu, sampai skrg masih lagi ader akar tu...tgk balik pokok tu, ingat masa kecik2...masa tu ramai sgt budak2 kat kg tu, riuh satu kg kalau pepetang...sampai mak aku bawak rotan marah aku main gelongsor2 tu, dia kata ape...kalo lah ader kaca kat tanah tu, pesuk bontot tu kang baru tau...muehehehe, balik umah ape lagi, menangis la jwb nyer dah kena marah....tahan seminggu, pehtu main balik...time air tohor (surut) jer la berani main mcm tu, kalo air banjir, takat tempat2 cetek jer berani main pun...kalo banjir biasa kitorg suke main2 perahu kat tepi2 tu jerr...
Satu lagi nak citer bab main pondok2...dulu2 kalo time main pondok2 ni kalo tak bawah pokok jambu, duk main bawah balairaya...ni kira main api laaa kan...kitorg masak betul2 nasi, pehtu goreng telur...mkn reramai...sekali tu tgh masak nasi ni, ader la org tua kat kg aku tu...dia ni malas mandi, kitorg panggil dia tokki mamat, biasa kalo dia ader, org selalu melarikan diri, sbb dia busuk...umur dia x silap aku masa aku kecik2 dulu bih kurang 70 tahun dah kot...agak aku skrg ni dah x der kat dunia dah rasanyer...pehtu kan...masa kitorg duk masak tu, dia ader la duk mengendeng kat kitorg main tuu...agaknyer dia nak tumpang sekaki kot...pehtu sib malang betul, nasi kitorg masak ri tu, leh pulak mentah...muehehehe, rasa2 mentah, rasa cam nak buang jer dah...tapi tokki mamat ni duk tunggu kitorg bagi nasi tu kat dia...hehehe, nak buang syg, ape lagi member tu bagi jer nasi tu, sambar2 terus mkn, nasib lerr, dlm hati kitorg ni kang mati pulak org tua ni mkn nasi mentah...muehehehe, tapi nak wat camane dah dia nak jugak...kang x bagi kang dia marah pulak...sian pun ader...kisah tu aku x dpt lupa laa...ko ingat tak dik?? wakakakaka....leh main ngan org tua lak masa tu kita yerk....
Pehtu satu lagi main jual2 ABC, korang penah tgk tak pokok org panggil pokok pulut, buah dia suker melekat kat stokin tu...haa...daun dia tu, kitorg perah2 jadi pekat air dia...konon2 cam air gula la tuuu...hehehehehe...kelakor jerrr, bunga raya jadi cam sirap...main tu kat depan umah aku, ader la satu pangkin, konon2 cam kedai la...hehehehe, sorg2 tu tah baper kali duk beli air batu...sambil2 jual air batu, sambil main anak patung, pokok jambu depan umah aku tu, buat buai utk anak patung...muehehehe...kelakor2....kalo dlm rumah pulak, main pejabat2, siap pakai kasut lagi dlm umah, kejap org ni jadi bos, kejap org ni jadi kerani, wakakaka....adehhh, sakit perut nak gelak weiii...
Satu lagi kisah x dpt aku lupa, masa duk main pondok2 kat gelung getah LLN (dulu lum tukar jadi TNB lagi)...kan ader satu gelung buat dari papan...haa, suker nor main bwh tu...sekali duk main kat situ...benda tu diorg tinggalkan kat tepi sungai, konon2 nak pi cari mkn ler masa tu...jumpa la sejenis buah ni kat situ, buah tu cam kelapa sawit bentuk dia...tu laa, berani benor duk mkn buah tah hape2...korg tahu dekat 5/6 org mkn buah tu duk bantai gatai satu badan...jenuh duk lumur ngan minyak tanah, wakakakakaka...jenuh duk nak ilangkan bau myk tanah, takut balik umah kena marah.....
Gambar yg kat tengah2 tu, korg perasan tak kat tangan aku ngan puteri1 ader belon, kitorg dulu2 panggil belon tu kelempong, muehehehe...tu kelempong yg kena tiup kat straw tu, suker sgt main ngan benda alah tu waktu kecik2 dulu, belakang tu sepupu mak aku, tua 2 tahun dari aku...kira bapak sedara sepupu la kan...actually dia dah meninggal waktu usia 28 tahun camtula...accident, lum kawin lagi...dah ajal kan...yg x nampak muka tu makcik aku, akak pada bapak sedara yg meninggal tu.... pasal aku nak snap gambar aku bagi dekat sikit, so...makcik aku tu x leh nak ditayangkanlah muka dia...single lagi tuuu...hehehehe...sape nak kenal bagi contact number...gambar byk lagi, tapi cukuplah takat tu jer untuk tontonan umum yerk...lelebih kang cam over la pulak, mementang la ader kamera baru...hehehehe...
Sebenarnya byk lagi kisah aku zaman kecik2 dulu, nanti penat lak korang nak baca, nanti2 lah aku wat bahagian kedua citer aku zaman dolu2 yerk...yg pasti aku x kan lupakan sejarah ni sampai bila2, memang x kan luput dari ingatan aku...ohhhh ya...mulai esok aku start bercuti sampai ke hari ahad, insyallah mlm ni aku pi KLIA jemput mak aku balik dari haji, alhamdulillah, nampak gayanya aku dah ader mak balik...hehehehe...bestnyer...47 hari mak takder kat malaysia ni, rasa sunyi, rasa sepi sgt2...camane yerk kalo mak takder kat dunia ni, hishhhh...x dpt nak bayangkan, moga2 tuhan panjangkan usia mak aku dan mak korg jugak, amin....okla...stop takat ni dulu....minggu depan jumpa ngan entry baru....

Aku Yang Tengah Rajin....



Ha...ni nak try boleh upload ke belum gambor kat blog aku ni...harap2 dah boleh laa, tapi slow sesgt, takperlaa...kat paper kata intenet pulih sepenuhnya 21 Januari 2007, kena tunggu seminggu lebih lagi la nampak gayer nyer...sabtu x gi memaner...tetiba jadi rajin lak aku ri sabtu tu...gambar atas sekali tu lauk ikan kekek masak sambal...bunyi cam kelakor jer, ikan kekek mak iloi2...muehehehe...adik aku gelakkan aku bila aku gtahu dia aku masak sambal ikan kekek beli ngan aya jual ikan kat bwh tu...memula aku duk tanyer aya tu, dia kata ikan kekek...tak penah hayat lak aku makan ikan kekek ni...jumpa pun x penah lagi seingat aku, penah dengar kat lagu jer name ikan kekek ni...gambar atas tu cam x bape clear sgt bentuk ikan tu kan...tapi tu laa...ikan tu bih kurang cam ikan bawal gak...tapi saiz dia lagi kecik, pehtu isi nyer ader secoit..tulang jer lebih....dekat 3 kali round aku mkn nasi ari sabtu tu, tu pun aku dah peragih kat adik aku dekat 5 ekor....
Pehtu gambar yg bwh tu aku buat bubur jagung...jenuh aku duk perabih dari ari sabtu tu sampai mlm td...tu pun aku dah bagi adik aku satu tupperware...maklumlah dekat 10 biji jagung aku beli, sumer aku buat bubur...mueheheh, mcm nak kenduri pulak...memula aku cam maleh nak pelawa member umah aku tu...pagi ahad tu hangin aku satu badan, korang bayangkanlah...dlm kul 7 tu, pas aku smbhyg subuh, aku ready la duk bagi kucing aku mkn, pehtu dia bantai gelak2 kan aku...dia ckp ape korg tau...hehehehehe (ni gelak cam mengejek la)...(sambil dia bukak peti ais aku tuuu...) aaaiii...susah ader anak2 ni...amboiii, dlm hati aku berani dia perli aku...aku pun sambil mata aku dah berpinor tgk dia tu...aku jwb, eehhh, skrglah kena praktis, nanti dah ader anak senang, diam dia...pehtu malas aku nak layan, aku masuk bilik, kemas ape yg patut kat bilik aku, kuarkan paper letak kat ruang tamu...dia perli aku lagi...amboi bertungkus lumus nampak...(bertambah membakar darah aku minah ni), pehtu aku diam, maleh nak jwb...aku sms adik aku, aku citer kat dia...minah ni pagi2 lagi bagi aku hangin satu badan...sumer benda aku buat, abih ditegurnya...kalo dia wat ape2, x der hingin aku nak amik tahu...sib baik jer fiance aku skrg ni abah dia tgh sakit, kalo tak, harus aku ajak dia kuar gi menginjang satu ari tu (menginjang ni bahasa bih kurang gi kuar jenjln la kalo korg x paham yerk) haa...geram tul aku kalo org bz body ni, setiap gerak geri aku sumer dia nak tegur...
Ada sekali tu, masa aku gi teman fiance aku gi sg. wang sebelum raya ri tu, aku balik2 umah tgk dia duk tepi pintu bilik dia sambil potong kuku, pehtu aku sajer la duk tegur, wat ramah aku la kan...aku ckp...eh, dah ader balik dah kak ina (dia memang sabtu selang2 dia keje), dia leh x menjwb korg tahu tak...hishhh, nak kata pekak, suara aku dah tentu kuat...x lame pehtu aku tgk dia rapatkan pintu bagi nampak skit2 jer, aku tgk terbongkang dia baring atas katil, aku citer kat adik aku...adik aku ckp, dia jeles tgk ko tgh bahagia...wakakakaka...leh jadi gak yerk...sbb sebelum tu aku citer aku gaduh ngan fiance aku...tetiba leh kuar berdating lak, muehehehe...tahla...ngan dia takat aku citer boleh laa...nak dengar nasihat dia, dlm 10 tu, leh pakai 3 jer kot...dia ni jenis ego terlebih skit, kalo korg nak tau...leh dia nasihat aku camaner, kalo aku, lantak lerr nak merajuk ke hape, nko nak aku, pepandai lerr ko tipon aku balik, ambooiiii...egonyerr ya rabbi...kalo aku nak citer pasal diri housemate aku sorg ni, panjang weiii, nanti2 lah kita bukak topik bab mengumpat lak yerk...minggu2 depan kerr...boleh gitu?? muehehehe....tungguuuuuuuu...

05 January 2007

Khidmat Pesanan Ringkas @ SMS

Dua hari ni ingat nak update blog, tapi keje lak byk…pehtu borak ngan member2 chatting, yerlaa, minggu lepas jer byk citer nak citer tapi intenet problem kan…so, acara update blog pun tertunda la sampai ke hari ni…nak upload gambar pun x leh kat blog skrg ni…adehhh, dah ader kamera digital, dah ader byk gambor nak letak, intenet lak wat hal…ape ke nasibnyer yerk…jenuh aku try, dekat 1 hari 1 malam aku cuba upload, langsung x boleh…maybe line lum betul2 ok lagi kot, sbb tgk kat paper kelmarin katanyer 2 minggu kena amik masa nak betul2 kan ape2 yg patut…takperla, sabor bebyk yerk…time ni aku rehat ni…biasalah, jumaat kan waktu panjang, utk org2 kerajaan laa, for private opis cam ari biasa jer kot…ape nak citer yerkk, aku pun dah blurrr sebenarnya, tadi ingat nak copy e-mail jerr, tapi cam x best jer…bukan aku jer yg rasa x best baca blog yg di copy ni…org lain pun aku rasa x suker baca, kdg2 e-mail yg di copy tu kita dah penah terima, kita dah penah baca…so, baik aku create blog yg betul2 fresh, blog yg kuar dari hati aku sendiri, dari pemikiran aku sendiri….

Nak citer pasal aper yerrk…rabu depan mak aku dah nak balik, insyaallah, ari selasa mlm tu aku reramai akan pegi KLIA jemput dia…pehtu mungkin rabu sampai ke ahad tu aku cuti, dah isi borang cuti dah pun, tinggal bos jer lum lulus…tapi alhamdulillah kat opis aku ni x penah cuti x lulus lagi…janji cuti yg aku amik tu cuti aku sendiri, bukan aku kebas cuti org lain, muehehehe…tahun ni dpt cuti 25 hari…pehtu campur cuti tahun lepas ader la 30 lebih cuti aku…byk kan? kwn2 yg keje swasta sumer kata cuti aku byk…best sgt2 kata diorg…emmm…bolehlaaa, dah 11 tahun lebih aku keje ngan kerajaan, dah biasa dpt cuti mcm tu, sebelum cukup 10 tahun keje kitorg hanya diberi cuti 20 hari, tapi bila kita dah berkhidmat ngan kerajaan lebih 10 tahun baru lah cuti kita ditambah ke 25 hari utk setahun, tu memang prosedur keje ngan kerajaan…tapi cuti ni pun ikut gred jawatan gak, makin tinggi jawatan, makin byk cuti tahun…aku ni bukan golongan pegawai, just golongan sokongan jerrr…byk tu jer la aku dpt cuti pun…tapi aku syukur sesgt, tu pun dah kira byk….idea dah abih laaa…nak wat camane ni, tolon, tolon…muehehehe…keyla…korg baca kata2 kat bwh ni yerkk, memang aku langsung x der idea skrg ni…tgk minggu depan kot2 ader citer menarik…ni antara sms2 yg aku terima dari org2 yg nombor dia ader kat dlm hp aku…hikhikhikhik….tapi bukan dari busyukkk aku tau…dia nyer sms privacy skit, kwang kwang kwang…ader kengkwn aku bagi sms2 ni suruh bagi kat busyukkk aku…tapi ader separuh aku dah penah antar kat dia, ader jugak yg aku lum antar…..


Tataplah mataku didalam matamu, kita xkan berpisah walau sering berjauhan, sentuhlah hatiku disudut ruang hatimu, usaplah batinku disudut batinmu, telah kuserahkan segala rahsiaku…jejaklah arahku disepanjang arahmu, kuncilah gundahmu disetiap kejujuranku, pastikan bersama sehingga ke akhirnya…

Jika ia sebuah cinta, ia tidak hadir dengan permintaan, namun ia hadir kerana ketentuanNya, jika ia sebuah cinta, ia tidak hadir dengan kemewahan dan kebendaan, namun ia hadir kerana pengorbanan dan kesetiaan…

Kalau abg bace sms ni, abg SUKA syg, kalau abg padam, abg RINDU syg, kalau abg balas, abg CINTA syg, kalau abg x buat ape2, abg MILIK syg…ape abg nak buat?? Mueheheheh….(kelakor jer sms ni)

Dlm hidup kdgkala kita lebih byk mendapat apa yg tidak kita ingi dan ketika kita mendapat apa yg kita inginkan, akhirnya kita tahu bahawa apa yg kita inginkan itu kdgkala tidak dpt membuat hidup kita menjadi lebih bahagia…

Takde musuh yg xdpt ditakluki oleh cinta, xde penyakit yg x dpt disembuhkan oleh kasih syg, xde permusuhan yg xdpt dimaafkan oleh ketulusan, xde kesulitan yg xdpt dipecahkan oleh kesabaran, semuanya dripada sesuatu yg paling lembut dlm diri kita, iaitu HATI…

Cinta amat mahal takrifnya, itulah fitrah tuhan kepada hambanya, cinta tidak hanya tertulis pada perkataan, ia juga xdpt dilihat pada zahirnya, kerana cinta itu satu tanggungjwb, dimana wujudnya kesetiaan dan kejujuran didalamnya. Ingat pada yg satu, jujur pada yg setia, setia pada yg kasih, kasih pada yg rindu, rindu pada yg menyayangi. Cinta xkan dtg tanpa dicari, cinta juga xkan dpt tanpa memberi, tapi mencari biarlah pada yg sudi dan bukan meminta pada yg simpati…

Selalunya org yg kita syg suka membuatkan kita teruji, selalunya org yg kita syg suka membuatkan kita terkeliru…selalunya org yg kita syg syg membuatkan kita terkilan, selalunya org yg kita syg suka membuatkan tahap kesabaran kita menipis dan selalunya org yg kita syg suka membuatkan ianya hadir bila memerlukan dan pergi tanpa meninggalkan pesan….

03 January 2007

Cerita Minggu Lepas....

salam semua…baru ri ni intenet dah ok skit, kalo tidak..dari ari rabu tu sampai ke jumaat, jenuh nak bukak intenet, slow giler…keyla…dah lame x update blog…dekat seminggu jugaklah…pasal selisih faham aku ngan fiance aku last entry aku tu, dah ok dah…bukan ape, benda kecik jer puncanyer pun, tapi tahla… aku rasa fiance aku tu jiwa dia sensitif skit la lately ni, aku faham sgt2 situasi dia skrg ni, yg aku lak x senonoh pun satu hal…nak send msg kat org lain, tersend kat dia, dlm msg tu ader la aku sebut name dia guna name lain, muehehehehe…tu jer puncanyer, tu pun leh jadi gaduh…aku ngaku aku salah, pehtu memang aku dah mintak maaf dah pun ngan dia.…alhamdulillah, ri sabtu tu aku pi teman dia gi beli kasut kat sg. wang…tapi yg x bestnyer gi dating ader bodyguard ikut…muehehehehe, dia bwk anak buah sorg (umur 17 tahun, lelaki) sib baik budak tu sporting…tapi aku x kisah sgt, aku rasa bila aku dah terima dia, sepatutnya aku dah terima seluruh family dia kan…ape2 jer laa…layan jer la si hafiz tu ri sabtu tu…muehehehe…alaaa, lupa la nak amik gambor kasut fiance aku tu yerk, padahal bwk kamera ari tu…nak posing pun x pandai, org ramai sesgt, sebenarnya 1stime baru sampai situ…kasut dia dah dpt, aku la pulak duk servey kasut aku…ari ni dah siap pakai…ader rama2 lagi, fiance aku kata cantikkkkk…(sambil aku sengih2 kat kedai cina tu…) kitorg mkn kat restoran nasi ayam hainan dekat area sg. wang tu…selang bape kedai dari kedai nasi ayam linda onn…yg kelakor dlm kedai tu ader si aznil haji nawawi tu bwk anak dia 2 org…kedai tu dah penuh ngan org, mcm pasor mlm jer aku rasa…sore si aznil tu jer aku dengor dlm tu berborak ngan anak dia…cantik anak dia yg besor tu….sib baik rambut anak2 dia x di kaler nyer cam rambut dia tu…muehehehe, tapi aku respek lah ngan aznil ni, walaupun dah berpisah ngan wife dia, still amik berat pasal anak2…cam kwn2 jer aku tgk diorg tuhh…

lepas jumpa fiance aku tghari sabtu tu, dlm kul 6 lebih, bertolak balik pahang, gitu2 gini dekat kul 9 sampai umah, adik aku nak singgah beli lemang pulak…adehhh, jenuh cari lemang tgh jalan, ader yg org dah booking, ader yg kena tunggu masak…pehtu dpt ler 2 batang, gemuk ya rabbi…rasanye biasa jerr…janji baby dia dpt rasa, pehtu sampai umah jenuh wat keje mop mengemop…bayangkanlah umah dah lebih sebulan tinggal, sian tgk kucing2 aku kat kg tu…mesti dia pelik tuan dia x balik2 lagi kan? sib baik mak sedara ngan tok sedara tu tolong bagi mkn…dekat kul 12 baru boleh tido…sok pagi masak nasi impit ngan kuah kacang…tok sedara tu pulak buat ketupat pulut daun palas, adik wat rendang ayam…tu jer la menu ari tu…eh2..lupa lagi nak amik gambor, adehhhh…tapi memang raya haji kali ni cam bukan raya jerr…sedara pun x ramai yg dtg, 2 kali jer buat air raya pertama tu…pegi memaner pun tak…duk umah jer, kemas ape yg patut, basuh kain, sapu laman umah…tu jer aktiviti aku balik raya kali ni…nanti mak balik x lah teruk sgt nak wat keje umah…minggu depan 10hb Januari mak aku dah nak balik Malaysia, bestnyer…x sabar nak jumpa mak…maaaaakkkkk, org rindu makkkk, perkataan ni la selalu aku ungkapkan masa nak tido…masa tu mesti nangis….pehtu mulalah berjangkit pulak windu kat org lain…muehehehe (sape lagi kalo bukan bucukkk aku sorg tuuu…) waaaa…ari ni ader 2 org manusia pakai kasut baru gi keje, muehehehe…

ari isnin tghari dah bertolak balik kl, takut nak balik ari selasa, mesti jalan jem teruk, tgh jalan kat kg. awah berenti kejap jumpa sepupu, dia nak bagi daging qurban, sampai kl dlm kul 3 lebih, mkn burger kfc, sampai umah tgk2 kucing putih aku dah ilangggggg (uwaaaaaaaaa…sampai ari ni x muncul2), yg tinggal ibu kucing ngan anak kucing kaler kuning tu jerrr…pehtu ader kucing x lawo duk ngendeng kat situ, agaknyer org tu tukar kucing x lawo ngan kucing putih tuuu…teruknyerrrr…tapi kalo betul org tu nak jaga betul2 kucing aku tu, aku ikhlas bagi dia…biarlah dia jaga elok2 dari kucing tu tido x tentu cam skrg ni…so, skrg ni tinggallah kucing kuning tu ngan ibu kucing tu jerr, sian aku tgk…adik dia dah ilang…duk gurau pun ngan ibu dia jerrr…rasa nak nitis lak air mata aku ni….smlm satu ari x gi maner, tido, baring jer, pehtu iron baju, tghari tu wat masak lemak daging qurban, ha nko…satu periuk aku buat, maleh nak simpan daging tu lame2…jenuh aku mkn 2/3 kali smlm…sampai ke mlm, nak perabih stgh periuk pun jenuh, sib baik minah budu tu nak tolong mkn same…pehtu bagi adik aku skit, sbb dia dtg antor tomyam dia buat ptg smlm pas dia pegi scan baby dia…duk tgk gambor baby dia dlm keter smlm kat kamera baru tuuu…x reti aku nengok, duk terembut rembut jer aku tgk kat tv tu…mlm tadi langsung x leh nak tdo, sampai kul 1 pun x tido lagi…bukak radio THR, time lepas kul 12 tgh malam radio ni best, takder dj bercakap, sumer dia pasang lagu jer semata…best, memcm lagu…sambil layan lagu, sambil berangan lerr, muehehehehe….ooo...yer, lupa nak ucapkan slmt ri raya qurban, slmt menyambut tahun baru...ape azam tahun baru korg? akunyer azam, nak jadi insan yg lebih baik dimata pencipta, nak jadi anak yg lebih baik dimata mak, nak jadi tunang yg lebih baik dimata fiance aku dan sumer yg lebih baik dari tahun2 sebelumnya...insyallah....tapi korg jgn ingat aku nak jadi yg terbaik...tu memang aku x mampu la nak capai....

p/s : ri ni x leh d/load gambar laa, dari pagi lagi aku nak letak gambar kasut aku beli tu, pehtu gambar aku masa kecik2 dulu…sok kalo dah boleh, aku letak gambar tu yerk…