26 December 2006

Citer Cuti 3 Hari....

Oklaa…x nak citer kisah lame2 lagi dah…citer aku kali ni up to date tau, fresh nyer citer, lum seminggu pun lagi citer aku ni…ari ni mood aku kureng skit dari sebelum ni…tah la, aku gaduh ngan bucuk aku 2/3 hari ni…benda kecik pun nak panjang2 kan…aku ngaku, memang silap aku pun, takperlaa, x nak citer kat org lain masalah aku berdua, cukuplah aku ngan dia jer tahu…aku anggap ni sumer ujian masa bertunang, insyaallah aku leh handle lagi, aku kena sabar, kena belajar mengalah dengan dia, belajar amik ati dia…org lelaki kan, lame2 kalo kena pujuk cair gak, tul dak?…sila jwb cikgu aku masih disini…muehehehehe…

Sabtu ri tu, pegi tgk abah fiance aku kat spital, pegi berempat, ngan ade sorg abg ni kenal family dia, wife abg tu, aku ngan adik aku…sampai sane kul 1, masa sampai sane, fiance aku dah ader kat situ, siap pakai baju hantaran aku bagi, encem jerrr…muehehehe, kat mata aku lerrr, mata org lain lantak lerrr…masa tu abah dia lum sedar sepenuhnya, tapi kaki ngan tangan sebelah kiri dah boleh gerak2, insyallah…aku doakan moga2 cepat sembuh, smlm pun aku dpt tahu dah byk perubahan dari sebelum ni…alhamdulillah, syukur…akak fiance aku ckp, abah dia jenis kuat smgt walaupun umur dah 70 tahun, kalo korg nak tau abah dia leh drive keter sorg2 ke perak, org tua, tau lah camane, kalo kata dia tu, jgnlah org nak bantah2…anak2 dia pun dah paham perangai abah dia camane…x bwk ape pun ke spital, nak bwk buah pun pakcik bukan leh mkn pun, so aku hulur duit jer kat akak dia…

Ahad x gi mane pun, layan tv, layan buku citer, tido, pastu bangun, pastu tido balik, pastu santai2 sampai ke mlm, dahla cuaca 2/3 hari ni panas sesgt, rasa garing satu badan…tghari masak nasi, menu leh tahan gak…masak lemak terung telunjuk ngan ikan masin, goreng kangkung, goreng telur, ulam jering muda…sedapnyerrr mkn sorg2, tgh mkn ingat mak, rasa nak nitis jer airmata…ingat kat fiance aku, ingat kat adik aku….ape yg diorg mkn masa tu yerkkk…duk sorg2 mcm tu laaa, mcm2 pikir…dah kyg aku iron baju utk 4 hari ni, siap iron tudung lagi…dah settle sumer duk tido baring jer laaa…smlm pun tak gi memaner, naik sakit bontot dah aku smlm duk baring, muehehehe….mlm tu fiance aku msg ajak teman dia gi beli kasut kat sg. wang, tu pun kalo dia boleh kuar, aku pun paham abah dia tgh mcm tu, minggu lepas jer 2 mlm dia jaga abah dia…so, sampai ke ptg dia x msg, kira cancel la terus…x per, aku x kecik ati pun...kalo aku kat tempat dia pun aku risau kan abah aku…nak keje pun x senang ati…tapi alhamdulillah, aku tgk adik beradik dia jenis amik berat pasal mak abah dia….


p/s : gambor ni bukan hasil dari kamera digital aku tuhhh…ni gambor amik kat fotopage tah sape tah, aku dah lupa…aku save kat pc aku…

22 December 2006

Hantaran Masa Tunang Dulu...Dah Lamer Dah...Baru Leh Publish...


Jeng jeng jeng…gambor lagik, hehehehe…takder aper, sajer nak tunjuk gambor hantaran aku masa tunang dulu tapi sorilah gambor ni cam x clear sgt sbb yg amik gambor ni x profesional sgt lagi, hubby adik aku x kuarkan gambor tu dari album, ni kes snap kali kedua la ni kat gambor lame…hehehehe, sukati kitorg jerr…tu hantaran aku untuk fiance…yg gambor aku ngan adik aku ri tu, hantaran belah dia bagi aku, simple sesgt…benci akuuuu…geram akuuuuu…tau gitu biar aku yg buatkan, dlm2 keras kejung tgn aku ni, bolehla jugak kira cun…kalo korg nak tau, dia nyer hantaran akak ipar dia buatkan…bukanlah aku nak kata akak ipar dia x pandai buat, tapi fiance aku tu yg silap, ader ker sok nak dtg pahang, dia leh antor barang2 tu sehari sebelum tu…mane kwn tu nak wat elok2, cantik2…tapi takperla kan…lawa x lawa x penting sgt, yg penting adat tu kita x lanyak (wakakaka…bahasa)…tul dak…lagipun org kata, belah lelaki x per simple, jgn belah pompuan buat x lawo…malu aihhh…so, korg tgk hantaran aku tu ok x? x simple sgt ker? sbb aku ni memang x kreatif bab2 ni sumer…tapi tu lah yg terhasil atas kerja tangan aku sendiri…cuma adik aku tolong buat gubahan coklat tu skit2…kalo korang komen cantik, lawo ingat kawin nanti nak wat sendiri la lagi…hikhikhik….tapi kan, walaupun kita x kreatif, aku citer diri aku la kan…walaupun memang aku kategorikan diri aku sendiri seorang yg x kreatif dan memang x minat bab2 ni sumer, tapi alhamdulillah, time aku start gubah2 tu sumer, idea tu dtg sendiri, boleh lak pikir nak tambah tu, nak tambah ni…betul, kdg2 aku pun heran…eh, betul ke aku nyer idea ni…betul ke aku yg buat ni…muehehehehe…cam x sangka lak aku leh buat semua ni, cuma aku ader mintak pendapat korg kan nak buat camner dulu, apepun thanks byk2…sebenarnya citer aku ni citer dah basi, maklumlah dah 2 bulan aku tunang pun, tapi tu lerrr…kamera digital ni lambat skit dpt, so citer yg dah lame ni aku leh citer balik kat korg yerk…kalo boring sori la yerr…x nak citer panjang2 sgt, idea x byk, ni citer terkini abah fiance aku…mlm tadi abang aku jaga dia kat spital, ari ni dia cuti dan baru jap tadi aku msg abah dia still tak sedar lagi, ader sorg abang yg kenal family dia, gtahu aku…doktor kata kat dia harapan nak baik tipis, mungkin 50-50 tapi dia x sampai ati nak gtahu fiance aku…doktor kata kalo kes mcm tu dlm 10 tu, mungkin sorg dua jer yg boleh sembuh…skrg ni cuma doa dari kita semua….sob, sob, sob..siannyer kat fiance akuuuu…insyaallah esok kalo takder aral melintang aku pegi hospital…

p/s : okeylah...selamat bercuti panjang kat korg sumerr…mane yg ader laptop ke pc ke kat umah, jgn lupa update blog memasing yerrr…aku sentiasa merayau kat blog korg nak jadi pengomen setia…utk anis kat johor tu...jgn risau sgt2, nanti stress x baik utk kesihatan ko tuhh, skrg ko fikir positif jerr, pehni jgn lupa pikir pasal gubahan tunang ko pulak, suker aku ko dah nak jadi tunang org...aku x der member yg bertunang lagi wat masa ni...cepatlah ko jadi tunang org yerkkk...muehehehe....

21 December 2006

Cian Kat Fiance Aku....

Nak citer aper yerkkk…emmmm…emmmmm…emmm…tgh pikir ni, tgh nak flash back balik kisah yg berlaku kat diri aku baru2 ni…ape yerkk…(sambil tenung pc aku ni…pastu diselangi batuk yg teruk…adehhhh….) pagi tadi dah amik gambor kat tepi meja aku ni, muehehehe…tapi gambor tu x leh tunjuk la, muka tgh x sihat…cam org sakit jer muka aku…memang tgh selsema aku ni…tapi kurang dari smlm, smlm tahap kritikal aku rasa…ingat ari ni aku dah nak mc, tapi bangun pagi tadi ok pulak…so, cepat2 mandi, siap2 ape sumer…turun gi keje….sejak ader kamera ni, aku cam nak letak gambor jer blog aku…hehehehe, tapi x tahu nak amik gambor ape kalau takat kat opis kat umah aku…x der mende nak diamik…tu laa…ari tu duk borak2 ngan fiance aku, ingat minggu ni gi jenjalan…muehehehe…

Aku : Org dah beli kamera digital dah, bila kita nak kuar jenjalan yerkk? Posing2 amik gambor kerr, ni tgh excited ni…hehehehe…

Fiance Aku : Ye kerr…(bla, bla dia tanyer aku tah ape2…) ayang nak gi mane?

Aku : Emmm…kita gi emmmm…emmmm…kat mane yerkk, haaaa, Alamanda, nak?? takpun Sunway Pyramid...org lum penah gi situ lagi laa...

Fiance Aku : (Dia gelak sampai sakit telinga aku) ape la yg ader kat Alamanda tu ayang oiii…nak gi Alamanda bila2 boleh pegi, x payah nak tunggu cuti pun boleh pegi….pegilah jauh skit…Langkawi kerr…

Aku : Byk la Langkawi nyer…nak jauh ekk?? balik Pahang la kalau camtu…nak??

Fiance Aku : Ambooiii…nak balik kg dia ajer…takpun kita gi Port Dickson nak?

Aku : Emmm…boleh gak, leh amik gambar pantai kan…okla, ape2 hal pun kita confirm kemudian la yerk...

Abih citer kat situ…pastu tghari smlm aku dpt sms dari fiance aku, mula2 baca tu cam cayer x cayer…pehtu aku baca kali kedua…aku tgk betul ke fiance aku yg antar sms ni?? berdebar2 gak dada aku ni….bunyi sms tu lebih kurang camni…Abah abg sakit skrg ni, doktor kata ader pendarahan kat kepala, buat masa ni tunggu keputusan doktor pakar samaada nak kena operation ataupun tak, doktor kata serius…skrg ni ader kat hospital sg. buloh wad kecemasan…aku call fiance aku, tanyer samaada ayah dia jatuh ke ape…fiance aku ckp, takder lak nampak dia jatuh tapi x tahu la kalau dia x gtahu org….aku tanyer, dia sakit kepala ke aper…fiance aku ckp, mlm tadi memang dah muntah2, sampai ke pagi tadi dah x boleh bercakap, pastu terus x sedar ape…tu yg bawak dia pegi spital gak pagi tadi…mlm tadi aku tipon lagi dia, tanyer keadaan abah dia…tapi tetap gak x sedar lagi…doktor kata memang kena wat operation, tapi waiting list sbb ramai yg nak wat operation skrg ni…sian fiance aku, sob, sob, sob...mesti dia tgh susah ati skrg ni…sib baik la adik beradik dia ramai...teringin gak nak pegi tgk, tapi time2 keje camni susah pulak nak kuar, kalau takat hospital KL ni memang aku dah pegi tgk dah…so, mlm tadi aku dpt tahu kul 12 tgh mlm tadi time operation abah dia…aku doa2 moga sumernya selamat…dlm keadaan mcm ni aku cuba bagi sokongan kat fiance aku…aku just boleh doakan yg terbaik buat abah dia…insyaallah….so planning aku nak gi jenjalan tu kira cancel terus laaa…muehehehe..haa, ni nak tambah skit, baru jap ni fiance aku kata abah dia dah selamat operation mlm tadi, doktor kata mungkin dlm 2/3 hari baru sedar....alhamdulillah, sumernyer selamat hendaknya...

19 December 2006

Kamera Digital Baru....

Aduiii…makin teruk batuk ngan selsema aku nih…rasanyer aku duk napas ikut mulut jer dah ni…mlm td pun jenuh aku nak lena…jap tonggeng sane, jap tonggeng sini, jap tonggang air, x reti nak digaya kan dah aku nyer stail aku mlm td…hehehehe…sedar2 kul 6.50 pagi tadi, jenuh aku berambat ke bilik air…sib baik sempat bagi mkn kucing aku pagi tadi…kalo x kebuluran ler kucing aku pagi nih…air dah jenuh aku tonggang, tapi still camni gak keadaan aku…tekak sakit, idung berair…sob, sob, sob…sib baik kepala x berat…kalau tak memang x berรบpdate’la blog aku ri ni…mkn pun aku dah x rasa sgt, ni la penangan petai jeruk…lain kali aku kena beringat, nak mkn ape2 jgn yg dah expired date…cari yg fresh2 baru ler badan leh terima, ye dok…emmm…x laratnyerrrrrr, sakit tekak, sakit idunggggg…hehehehehe…

Ha…ari ni ader gambor kat atas tu aku taruk…tu la gambar pc aku, yg aku tenung ari2, tempat aku berchatting ngan member2 chat aku, tempat aku tgk blog aku ari2…x cun pun tempat aku nih, kan, kan…biasa jerrr…tu bunga straw aku buat zaman2 tgh glamer org buat bunga dari straw…pc ni aku baru jer dpt x sampai setahun, sebelum ni bukan screen leper camtu…dulu punyer yg jenis gedabak besor tu…eh, lupa nak citer, gambor tu aku amik pakai kamera digital kodak yg aku beli balik keje smlm…memang dah niat dah ngan adik aku…dpt jer bonus bulan ni, memang tu yg mula2 nak pi beli…muehehehe, so, legar nyer legar kat ampang point tu…dpt ler kamera tu satu set RM600, x tau laa mahal ke murah kerrr…aku memang x tahu mende bab2 kamera ni…sib baik hubby adik aku ikut samer, pot pet pot pet dia tanye cina kedai tu bab kamera tu, aku wat dekkk jer, so…tu la dia gambor yg terhasil dari kamera RM600 aku tuuu…boleh la dok?? muehehehe…dan ari ni jugak 2/3 org member chat aku, dah tgk gambar ni, RM600 tu bukan ler duit aku jerr…aku syer ngan adik aku…mlm tadi dia pegang kamera tuh, mlm ni turn aku…wakakakaka…kelakor jerrr…mentangla benda baru ye dok…cuba benda tu dah lame…silap2 x heran langsung dah…tapi aku percaya, menatang ni memang x menjemukan…tul dak kengkwn yg ader kamera digital?? hehehehe…henpon pun aku dah x heran dah start ari ni…kekekeke…ralit dah aku ngan menatang ni, org pahang kata terselak (sape org pahang tau la maksud dia…) cam teruja tu…cam excited tuhhh…

Mlm ni nak amik gambor aper yerkkk…haa, aku nak amik gambor kucing aku, haa, nanti aku tunjuk kat korg yerk, kucing2 comel aku tuhhh, taik kucing ko nak tgk gak ker? wakakakakaka…pengotor yerk…pehtu aku nak tunjuk korg gambor cincin tunang aku, sib baik x pudar lagi emas aku nih…hehehehe, opsss, ari ni lupa nak pakai cincin sbb kelam kabut skit pagi tadi…takper, kalo aku x mc sok pagi, aku letak kat blog gambor2 aku amik tu yerrr…aku x nak citer panjang2 kat entry aku sok, aku letak gambor jer semata…boleh gitu?? hehehehe…korg bagi ler idea, aku nak amik gambor ape pasni nanti? Eh…ujung minggu ni cuti kan? aku nak goda abg aku gi jenjalan…nak posing sampai 300 snap gambar…adehhh, terbongkang aku bergambor sampai 300 keping yerkk…berpinar biji mata aku nih…eh, kalau kamera ni x nak bagi flash kuar, camane yerk, sape2 tau tolong ajar…aku buta lagi bab2 ni sumer….bukan aper, aku sakit mata dah flash tu memancar sgt…aku rasa bukan sekali flash, sampai 2 kali sekali amik gambor…

p/s : thanks kakluna ngan suri sbb sudi borak kat chatting…ni sumer member2 blog aku, rasa dah lame kenal pulak bila dpt borak kat chatting, sbb kita dah tau skit2 pasal depa ni kat blog diorg kan….


18 December 2006

Titian Kasih Ngan Sistem Prabayar....

Jumaat ptg tu aku ader majlis titian kasih, puspanita opis yg anjurkan…buat tu kat cafรฉ istana budaya, kemain lagi glamer bunyinyer…yg bestnyer tiap org kena bwk hadiah (harga x lebih dari 10 ringgit) pehtu nanti hadiah kita bwk tu akan diberi kat org2 yg datang tu, kira tukar2 hadiah laa…memula pening paler gak duk pikir camane cara diorg handle benda ni, pastu baru ler aku paham…memula diorg suruh cabut name2 kat dlm balang tu…memula datin (Pengerusi, org umah dato Ketua Pengarah aku) yg umumkan name sape yg dia dpt tu…pehtu yg dpt hadiah dari datin tu pulak umumkan name dia dpt, sampailah abih segala org yg dtg tu diumumkan name…sampai ler turn aku nyer name diumumkan, yey…yey aku nyer name sorg pegawai ni dpt, fuhhh…mesti best hadiah dia kan…pehtu yg bestnyer hadiah tu aku dpt sampai 2…satu kotak kecik, satu kotak besar, sambil2 tu, ader cabutan bertuah, ader penyampaian hadiah utk sape2 yg dpt baby tahun ni, utk sape2 yg melangsungkan perkahwinan yg pertama kali utk tahun, tu aku ckp ngan diorg…utk org yg bertunang pertama kali takder ker…muehehehehe…kalau tak mesti aku pun dpt hadiah…huhuhuk…malunyerrr…sambil2 tu ader la hiburan karaoke skit, tah…aku x amik kisah pun bab2 ni…tgk jer laaa walaupun boring, muehehehe…sumer otai2 jer pakat nyanyi, mane x boring…yg x otai pun pakat karaoke cam nak semput jer aku dgr, tapi kalau aku pun lum tentu aku leh nyanyi cam diorg tu, kuikuikui…tapi okla ader sorg 2 artis jabatan aku yg duk melalak, haa…yg ni pasal diorg dah biasa, okla dengar….sampai ke sudah program satu cabutan bertuah pun aku x menang, adehhh…ptg tu memang aku x bertuah laaa nampaknyer…sampai umah, bukak2 hadiah yg aku dpt tu…wuishhh, cantik…aku dpt ape korg tau, rantai leher yg jenis org2 pakai skrg ni, yg cam manik2 tu…pehtu yg ader rumbai2 kat bwh tu…kaler purple…adehhh, cam malu pulak nak pakai kat opis, takut terserempak ngan pegawai yg bagi aku tu…muehehehe, satu lagi hadiah tu aku dpt gelas 6 biji…

Tu citer pertama aku, citer kedua aku…ptg tu jugak, fiance aku call 2 kali aku x dengar, pasal terselak (ni perkataan org phg pakai, bih kurang cam x sedor diri laa, cam teruja gitu…) ngan hadiah2 aku dpt tuhh…muehehehe…pehtu aku check henpon aku ader 2 missed call…aku tipon dia balik, haram ngan dpt, mcm x der line tu…tot tot tot, bih kurang camtu la bunyi dia…pastu aku ingat fon aku yg problem, aku pakai henpon adik aku, kebetulan adik aku singgah umah aku ptg tu, sbb kitorg naik teksi, hubby dia balik lewat…try call pun same bunyi camtu…adehhh, nape lak mamat ni nyer henpon, pehtu aku msg dia…x lame pehtu dia call aku balik, duk ngadu ngan aku ramai org tipon dia x dpt2 ari ni…msg pun x dpt, dia kata call jer yg boleh… maksudnyer msg aku send td pun senasib gak la kalo camtu…aku kata kat dia, agaknyer pendaftaran line lum ok lagi la tuuu, aku turun bwh tanyer india kedai fon yg aku daftar dulu…aku nyer line ngan fiance aku nyer line memang aku daftar kat bwh tu jerr…pehtu india tu kata, sumer borang2 org register sumer dia dah antar kat celcom, takder yg tinggal pun…emmm…garu kepala aku kat situ…dia kata, kalau line program cam fiance aku tu, bukan masalah register, tu masalah fon dia kata…pehtu dia suruh aku check pakai sms, taip REG STATUS send kat 28882, aku send la kat situ…yg aku dpt, no xpax anda belum didaftarkan…adehhhh, nape pulak dah…mlm sebelum tu memang aku dah try hantar kat DAFTAR HELP, ni kwn aku ajar…dia kata kalo dah ok, mesti kuar nombor ic kita pehtu dia suruh wat pengesahan kalau betul, aku buatlaa…tapi yg aku terima sms, dia kata suruh aku pra-daftar, cam seolah2 aku x penah wat pendaftaran…dia suruh aku taip name, ic ngan alamat umah, pehtu aku ikutlah kan, aku dpt sms ape pehtu?….talian prabayar anda telah dipradaftarkan, rekod akan dikemaskini selepas 24 jam…pehtu aku call fiance aku, masa tu ok lagi line dia, ader ringing cam biasa…tapi haram nak jwb, masa tu dah kul 11, sah2 dah membuta…

Sambung citer tadi, pas aku naik dari kedai india tuh, fiance aku call lagi…tanyer aku ape india tu cakap? Aku citer la segala maler india tu ckp, pehtu aku suruh dia daftar cam aku daftar tu, kalau x ok gak aku suruh dia call celcom centre tanyer kat situ…abih citer bab mlm tu…soknyer pepagi buta lagi fiance aku dah sms aku…wakakakaka, dlm hati aku mamat ni x membuta gamaknyer mlm td duk ingatkan problem henpon dia…dia suruh aku try sms dia pehtu call dia…aku sms, pehtu aku call, haa…dah ok pulak line dia ni…dia citer dia call celcom centre mlm td, pehtu org tu kata henpon dia problem, pendaftaran dah ok…tapi org tu ckp kena pegi celcom bwk ic ngan sim card…ader pulak camtu…yg harunyer pastu aku try antar lagi kat REG STATUS tu…korg tau ape aku dpt? No xpax anda telah didaftarkan atas name dot dot dot…(name sape korg tau, name keling mane tah…) pehtu dia kata, kalau info x betul, suruh gi celcom…rasa nak pecah dada aku tahan marah…rasa nak mendidih jiwa aku nih…geram, geram….pehtu aku ngadu ngan fiance aku…dia ckp ape…susah2 camtu kita tukar maxis jer laaa…korg rasa camane? Bukan ape…nak kena pegi celcom pulak, sedangkan ri tu dah suruh daftar kat memaner kedai, siap bayar 2 ringgit lagi…bila dah silap camtu kena lak pegi celcom…x nak akuuuuuuu, bukan salah aku pun….tu lah antara citer2 aku, korg bagi komen yerk…smlm ngan sabtu aku x gi memaner, duk umah jerr, kemas umah, basuh kain…iron baju utk 5 hari ni…rajin x aku?? muehehehehehe….tapi ari ni aku x sihat sgt…tekak aku perit balik, aku dah tau penyebab utamanyer nape aku asyik kena batuk jer lately ni, jeruk petai adik aku yg disimpan lame dlm peti ais dia…aku mkn mlm minggu tu, smlm aku dah mula perit tekak…ari tu pun masa aku nak antar mak aku gi mekah tu pun aku tibai jeruk petai tu jugak…pehtu aku kena perit tekak…batuk batuk teruk...ni aku duk tibai air masak dah bergelen, diorg ckp sebelum teruk, kena selsema, minum air byk2, aku nak try…tapi aku x larat nak berulang gi bilik air…adehhhhhh, tapi aku dah x larat nak tanggung batuk, aku paksa gak tekak aku telan air yg bergelen tuuuuuhhh….uwaaaaa…..

14 December 2006

Kisah Budu, Hehehehehe....

Duk tangguh2 nak update blog…ni pun ptg ni aku ader keje bungkus membungkus sebenarnya, tgklah setakat mane aku leh menaip…ni sementara tunggu diorg abih smbhyg, leh la aku taip skit2 dulu…duk pikir2 nak wat entry tajuk ape pun jenuh duk pikir, last2 nak citer satu kisah ni…kisah aku ngan housemate aku…citer ni x lame mane…baru lagi, sebelum mak aku gi haji kot…tajuk dia korg dah tahu kan, aku nak citer bab budu (kalau tempat aku panggil pede, nasib ler korg nak sebut pede tu camane yerk…muehehehe, tapi tu la ejaan yg sesuai aku rasa…) kalau ikutkan org belah2 kelantan suker sgt mkn benda tu kan…aku ni org pahang tau, org temerloh pahang ekkk…dekat jer ngan tempat member blog akumasihdisini (tah, name mamat ni saper yerk…aku pun x tahu) tapi walaupun aku org pahang, aku pun suker gak mkn pede…nak pulak kalau cicah ngan jantung pisang celur, takpun ngan nangka muda celur…fuhhh, sedapnyerr, tapi tu lerr, dah lame x mkn budu ni…dulu masa aku tunang, ader la tok sedara tu buatkan masak budu, tapi faham2 laa, kalau dah bertunang, nak pulak aku yg bertunang, memang bab mkn ni aku tolak tepi, selera x der…last2 memang aku x rasa pun masak budu tok sedara aku tuhhh…dia masak cara org belah2 tganu…pucuk ubi tu dihiris2 halus, pehtu taruk budu ngan santan, masak sampai agak2 kering, tapi taruk cili padi lerrr bagi pedas skit, pehtu asam keping jgn lupa…fuhhhh, sedapnyer weiiii kalau mkn ramai2, mkn ngan nasi panas lagi besssttt….

Oklah, sambung citer aku tadi, alkisahnyer aku duk borak2 ler satu ari tu ngan akak kat umah aku tu…dia ni tua dua tahun dari aku, aku dah 31 tahun, dia dah 33 tahun, single lagi, sape2 yg berminat nak cari menantu ker, nak cari akak ipar ker, dia ni single lagi, muehehehe…tapi mek kelate lerrr (rajin mengemas korg tau…tapi suker makan maggi, muehehehe….) masa tu aku tgh duk kerusi kat depan meja mkn aku tu…dia duk belakang aku sambil nengok tv, umah aku x der sofa, so memang tgk tv lepak2 atas karpet jer laaa…pehtu ader la bantal2 bucuk aku letak kat situ…. aku borak ngan dia bih kurang camni laa…

Aku : Kalau dpt mkn budu ni sedap yerrkk…cicah ngan nangka muda celur…hishh, bestnyerrr, ahad ni nak beli la nangka…tapi budu takder jual yerrkk…kak ina mkn budu?

Dia : Hishhh…ko suker yerk mkn budu?? Kalau kat kelantan murah jer budu tu, tapi kak ina x makan lerrr, adik beradik lain memang mkn…tah, kak ina x boleh laaa…

Aku : Yela…kat Kelantan dah tempat dia, memang la murah…eh, kak ina x mkn yerk, org kelantan biasa tu la makanan dia yerk…

Abihla citer bab tu, tapi aku memang terus x beli pun nangka tu, sbb aku kena batuk teruk, malas nak mkn budu, nanti lagi aku batuk…so, tangguh2 lerrr, ader member opis dari kelantan kat sini bagi adik aku budu satu botol, tapi tangguh dulu la, baru jer baik batuk kan…nanti lerr, dah normal balik aku beli gak nangka tu nanti, tgk lerrr…pehtu lepas mak aku wat kenduri ri tu…aku bwk ler segala bekal makanan yg lebih dari kg tu, menu dia, ikan patin masak asam pedas (bukan yg kaler merah tu…yg kuning tu, cara org pahang masak tapi x taruk tempoyak, aku yg tibai buat sendiri, satu periuk besor…dah org lain x start2 buat…aku pun tibai ler buat sendiri…sedap x sedap nasib lerrr) so, aku bwk ler balik kl asam pedas patin tu, pehtu ikan goreng, pehtu benda lagi yerk…aku pun dah lupa menu ari tu ape…(adehhh, jenuh nak remind balik) x hingat lerrr…takperlaa, lelain tu x penting, satu lagi sambal (sambal ni kalau korg tgk, memang cam sambal belacan) mak2 sedara aku ler yg duk wat sambal tu…diorg campurkan budu ngan asam buah bachang (aku kat kg panggil buah machang…alaa, yg cam buah kuinin tu lerr) haaa, memula aku tgk pun aku ingat sambal belacan, tapi aku tau laa, sbb aku yg hulur kat diorg buah machang tuuu…pehtu aku bwk ler balik kl benda2 tu bagai…aku pun sampai2 kl, memang terus lapar lerrr…sampai pun dah mlm…aku pun kuarkan la benda2 alah tu taruk dlm pinggan, pehtu ape tunggu lagi, aku pun ngadap lerrrr sensorg…pehtu aku pelawa la kak ina tu…dia tu biasala, memula mesti jwb, takper2 mkn lerr, kak ina dah kenyang…tapi korg tunggu ler, x sampai 2 minit dia duk ngadap, tu pun kalau makanan tu memang dia dah teringin benor nak mkn, kan…dah x leh tahan dah tekak dia tuhh, dah cam nak meleleh dah air liur dia gamaknyer…muehehehehe…pehtu aku pun dengor dia ckp, sedap lak aku tgk ikan patin tu…pehtu dia pun carilah pinggan, aku pun terus la melantak makanan2 tuhhh…pehtu aku pun tgk ler dia cedok segala lauk kat pinggan2 tu…termasuk lerr sambal pede tu, sedap aku tgk dia kaut, dia kaut…pehtu aku pandang jerr, aku pun wat x tahu jer laaa…dpt aku satu idea nak pekena dia…dlm hati aku jgn lerr dia perasan tu sambal pede…kekekekeke, jahat akuuuuu…pehtu dah separuh sambal tu dia tibai…aku pun start berlakun…

Aku : Eh…kak ina, lupa nak ckp, sambal tu bukan sambal belacan tau, tu sambal budu, lorrr, sy lupa nak ckp tadi, kak ina kan x mkn budu…(wakakakaka…)

Dia : (Muka dia dah terkedu, tapi pandai cover korg)…ye kerr…tu lerr, dah agak dah tadi, nampak cam sedap sgt….

Aku : ha…abih tu, kak ina leh mkn pulak, ri tu kata x mkn langsung budu…sy pun lupa nak ckp tadi, tapi memang sambal ni cam sambal belacan…kan…

Dia : belasah jer laaa…kak ina kalau mkn, gatal jerr laaa…(muka dia memang problem skit, x leh silap, mesti naik jerawat kat muka diaaa, dah mcm2 produk dia guna, aku tgk x berubah langsung muka dia…sian pun ader)

Aku : oooo…ingat kan kak ina memang x leh telan langsung budu ni (dlm hati aku, minah ni memang ckp x serupa bikin tul lerrr)

Mlm tadi pun masa aku pelawa dia mkn goreng pisang, dia leh kata dia dah gosok gigi, pehtu x sampai seminit aku tgk goreng pisang aku tuh dah ader kat tangan dia…aduiiii, pelik tul aku, agaknyer dia dah lupa ape dia ckp yerrkk…korang rasa camane? sib baik la aku ni bukan jenis org yg nak bagi org malu, kdg2 dlm hati aku jer laa kata gitu….paling2 teruk pun aku pi citer kat adik aku….tapi tu laa, aku pun dah paham dia tu camane, aku wat x reti jer laaa…eh2 x sedar lak panjang pulak citer aku ni yerk…hehehehehe, …aku ni dah mcm2 aku kenal perangai housemate aku, dah lebih 15 org gamaknyer yg kuar masuk kat umah sewa aku tuhhhh…mcm2 perangai…yg ni gitu, yg ni gini… apepun perangai manusia ni kan, lain2..okla, aku wat keje, korg komen yerkkk….byk lagi citer akak tu, nanti2 ler aku citer….ni dah panjang sgt dah entry aku nihhhh….bye…

11 December 2006

Yey Yey...Dapat Gak Aku Tengok....

....bukan mudah untuk kita menyayangi seseorang yg sgt2 kita sayang....
Yesssss….Berjaya gak aku jejak panggung wayang kat klcc mlm td, gi tgk citer ape korg tau?? Dah mestinyer filem CINTA…hehehehehe…Mamarisyia!! Rafflesia dah gi tgk dulu laa…potong line akak pulak…akak dah gi tgk ker? kalau lum pegi, taknaklah citer kat sini jalan citer dia…nanti x best lak akak nak pi tgk kalau dah tahu jalan citer kan…best citer dia…budak2 boleh tgk, org dewasa apatah lagi, kira sumer golongan la sesuai tonton…kalau nak bagi bintang, dari 10 tu aku bagi 8 laa…tak rugi bayar tiket harga 11 ringgit tu… memula tu cam confuse nak tgk citer CICAK MAN ke citer CINTA ni, tapi aku x suker sgt citer2 dongeng cam filem inggeris gitu, ala2 spiderman, ultraman ngan superman tu jugak aku rasa citer CICAK MAN ni…aku lagi suker tgk citer yg aku senang paham, filem yg penuh ngan kasih syg camtu lah yg aku suker tgk…dlm citer tu ader kisah sedih, kisah suker, kisah duka…part airmata tu ader gak…tapi aku memang x kan nangis laa kalau tgk ramai2 walaupun dlm gelap, melainkan aku tgk sorg2 kat umah...

Masa mula2 masuk panggung tu memang la aku ni cam org kampung, sbb pintu panggung tu mane ader tulis citer ape kat dlm tu kan, tetiba jer fiance aku ajak masuk pintu yg pertama tuh, cam x confident lak aku…siap aku tanyer dia, abg penah tgk wayang kat sini x sebelum ni? muehehehe…sib baik dia kata penah…pehtu dah dapat sit kat dlm tu, aku duk tanyer dia lagi…Betul ke ni citer CINTA?? Tah2 kita silap masuk bilik tak?? ni ape benda ni dia tayang ni…wakakakaka…(kelakor jerr) fiance aku jwb…ape la ayang ni…betullah…memanglah sebelum tayang citer dia tunjuk iklan dulu, iklan ni la yg nak bagi duit kat filem2 ni sumer….pehtu aku jwb, ooooo…ye kerr, tapi betul, byk nor iklannya, dekat 15 minit duk iklan jer memanjang….tapi bila dah kuar name fasha sanda, kuar name nanu tu, baru ler aku lega…syok jer tgk gambor besor2 camtu yerkkk….hehehehe…tapi lagu cinta yg misha omar ngan jacyln victor nyanyi tu x byk pun dia putar, rasanyer sekali jer kot….byk lagu lain…lagu anuar zain tu best....pehtu ader lagu innuendo, belaian jiwa….

Smlm tu kira 1stime lah aku pi tgk wayang ngan fiance aku…sebelum ni rasanyer last aku tgk wayang masa filem PASRAH, lame tuuu…rasanyer dah lebih 5 tahun kot, tapi kan bila kita start tgk wayang ni rasa cam smgt tu berkobar2 lak nak tgk citer lain pulak, muehehehe…bila aku kuar jer panggung tu kan, tgk org beratur beli tiket kat luar tu, cam nak beratur lagi sekali, cam teringin nak nengok citer CICAK MAN pulak…wakakakaka….fiance aku ckp ape, nak tgk boleh, tapi kita tgk citer babuul (citer industan….) uwaaaaaa…mane aku minat citer industan….oleh kerana perut aku pun dah lapor benor, last2 gi mkn jer laaa…mlm td teringin sgt nak mkn chicken chop, goda2 mamat tu…berjaya gak, tapi beef steak pun aku cam nak mkn gak…pehtu aku paksa fiance aku order beef steak walaupun aku tau perut dia perut org kg, sah2 dia nak mkn nasi…tapi oleh kerana aku yg paksa dia, nak gak dia dengar ckp aku…wakakakaka…tapinyerrrrrr…daging dah abihhhhhh, uwaaaaaa…last2 dua org mkn chicken chop…emmm, sedap, tapi yg pasti aku x leh abih pun satu pinggan, sib baik lerr member sebelah leh tolong perabih…aku paksa dia lagi, muehehehe….tahla ekk, selera aku skrg ni kureng skit, pas demam ri tu selera ader, tapi kurang dari dulu…skrg ni duk telan dah seminggu pil vitamin ni ha, nak bagi selera dtg balik…boleh gituuu....key, tu citer aku yg terbaru....komen, komen...

08 December 2006

Bila si dia sibuk.......Jangan pula kamu terhegeh-hegeh meminta si dia menjemput kamu di tempat kerja ataupun menemani kamu pergi membeli-belah.

Bila si dia ego.......Jangan sesekali kamu mempersoalkan tentang keegoan bila sikap sebegini sedang menguasai dirinya. Lelaki amat payah utk mengakui dirinya ego sebaliknya berpendapat ianya ketegasan.

Bila si dia romantik........Ajaklah si dia bersiar-siar di tepi pantai ataupun makan malam di bawah cahaya lilin sambil mengenangi saat-saat manis pertemuan pertama dan jgn lupa selit sekali perancangan utk masa depan bersama.

Bila si dia panas baran......Jgn membuat sesuatu yg boleh menyemarakkan lagi perasaan marahnya. Cuba kamu berdiam diri dulu sampai kemarahan reda.

Bila si dia penat.......Jgn mengadu perkara ataupun bercerita ttg hal yg remeh. Dalam saat sebegini si dia hanya perlu rehat yg secukupnya dan jgn memaksa dia membuat sesuatu yg boleh menambah kepenatan.

Bila si dia pentingkan diri sendiri.........Cuba berterus-terang dan meluahkan rasa tidak puas hati kamu tentang sikapnya itu. Kamu patut bersikap terbuka dan memintanya supaya mengimbangi pendapat kamu juga. Jgn lupa utk bertoleransi antara satu sama lain.

Bila si dia mengongkong.....Kalau kamu memberontak, pasti akan dimarahinya. Tapi kalau menurut saja katanya takut menjejaskan diri sendiri. Utk itu, kamu perlu berkata padanya utk membiarkan kamu membuat keputusan sendiri asalkan tidak menjejas hubungan kamu berdua.

Bila si dia selamba.....Cuba tarik perhatian si dia. Contohnya membuat sesuatu yg boleh menarik minatnya. Orang yg selamba ini selalunya ingin kita yg memulakan dahulu. Oleh sebab itu, kamu patut merancang sesuatu bagaimana utk menarik perhatiannya.

Bila si dia curang.....Jgn tuduh tanpa usul periksa. Jika benar si dia curang, bersemuka dan tanya dengan si dia mengapa bersikap begitu. Tapi kalau si dia tetap dengan keputusannya, eloklah kamu sendiri yg berundur dulu sebelum makin parah kelukaan hati.

Bila si dia lurus bendul......Memang kamu boleh mengambil kesempatan ke atas dirinya tetapi jgn sampai memperlekehkan setiap tindak tanduknya. Kamu patut menjadi perangsang padanya dan mengatakan yg si dia mampu membuat keputusan sendiri tanpa mengharapkan org lain sangat.

Adakah kamu dan si dia sehaluan?? Setiap pasangan bercinta pasti akan merasai dunia ini mereka yg punya. 'Cinta mencintai beerti memaafkan, memberi dan saling mengerti.' Namun setiap perhubungan itu akan lebih bermakna jika setiap pasangan mempunyai prinsip yg sama. Mungkin pada kamu kini tidak perlu lagi timbul rasa sangsi di antara satu sama lain. Tapi, bagaimana pula jika kamu berdua berbeza prinsip? Di mana temanmu itu sering memberi salah tanggapan terhadap apa yg kamu berikan atau kamu jenis pemaaf dengan setiap kesalahan yg dilakukan oleh temanmu. Jika di dalam soal ini, kamu harus pandai memainkan perananmu utk menjamin kebahagiaan perhubunganmu. Jangan pula kamu sering timbulkan pergaduhan di saat bertemu. Kamu seharusnya mendalami hati dan perasaannya. Jgn terlalu menuduh melulu. Ia akan memberi kesan negatif pada kamu juga.

Masalah pendidikan memang tidak dapat dipisahkan bagi golongan bercinta seperti kamu. Mungkin si dia lebih bijak dan pintar dari kamu atau sebaliknya. Tahap pemikiran kamu berdua mungkin agak berbeza. Di mana kamu mempunyai cara tersendiri utk menyelesaikan segala masalah. Tetapi mungkin si dia berlainan pula daripada kamu. Kamu harus menerima kenyataan, bahawa cara org yg mempunyai imaginasi dan taraf pemikiran yg tinggi mungkin mempunyai cara yg tersendiri utk melarikan diri daripada dibelenggu oleh masalah.Tetapi jgn kamu berasa tertekan dan terasa hati jika temanmu itu mempunyai taraf pendidikan yg lebih tinggi daripada kamu. Kadangkala dalam konteks menyelesaikan masalah, mungkin kamu lebih bermain dengan emosi dan perasaan. Walaupun begitu, ini bukanlah bermakna tarafmu terlalu rendah berbanding dengannya. Baginya kamu tetap sama, tiada rendah atau tinggi. Tetapi di dalam soal kepimpinan, kamu haruslah menghormatinya. Mungkin juga kamu merasai, kamu telah dibelakangi, tetapi jgn kamu membuat salah tanggapan terhadapnya. Si dia masih tetap menyayangimu.

Masalah usia sering dikaitkan dengan kematangan dan kedewasaan seseorang. Sekarang ini apa yg perlu kamu fahami ialah jika pasanganmu lebih tua usianya berbanding kamu. Walaupun umurnya lebih tua daripada kamu, ia bukanlah bermakna cara pemikiranmu lebih cetek berbanding dengannya. Cuba saling bertolak-ansur antara satu sama lain. Mungkin di dalam membina satu perhubungan kamu haruslah bersikap matang di mana jgn terlalu berprasangka buruk terhadap temanmu. Anggaplah si dia sudah menjadi hakmu sepenuhnya dan kamu pula adalah miliknya pula. Sementara itu, si dia akan terfikir bahawa kehadiranmu di dalam hidupnya telah memberi satu sinar baru dan mewarnai hidupmu. Jadi kamu harus bijak di dalam menjamin keharmonian dan keutuhan hubunganmu.

Masalah Keluarga Mungkin ia telah menjadi kebiasaan apabila kamu dan pasanganmu tinggal di dalam bandar yg sama, taman perumahan yg sama dan pejabat yg sama. Jadi di dalam soal ini, kamu seharusnya memahaminya. Kadangkala masalah akan banyak timbul jika kita tinggal berdekatan.Pelbagai cabaran dan ujian yg akan datang utk menguji keutuhan perhubungan kita. Jadi, kamu haruslah memahaminya. Sepanjang perhubunganmu, pernahkah si dia membatalkan rancangannya utk berkunjung ke rumahmu. Tambahan pula pada ketika orang tuamu sedang menunggu kehadirannya. Jika ia berlaku di dalam hidupmu, kamu tidak boleh menyalahkan si dia. Kamu harus kaji kenapa si dia harus membatalkan niatnya. Di sini kamu harus berperanan sebagai seorang kekasih yg begitu memahami, mungkin juga si dia sibuk dgn tugasnya ketika itu. Kamu tahu kan itu semua utk kamu juga,kan?Mungkin dia juga mempunyai komitmen terhadap keluarganya juga pada waktu itu.

Perbezaan kepercayaan memang sering berlaku di dalam perhubungan. Namun begitu jika tiada sedikit pertelingkahan di dalam perhubungan juga tidak sah di dalam menjalinkan perhubungan. Kadangkala ia dapat memperkukuhkan sesuatu perhubungan itu. Kamu haruslah memainkan perananmu. Jgn terlalu mengongkong. Mungkin pernah berlaku di dalam hidupmu si dia membatalkan pertemuan di saat2 terakhir. Kamu haruslah cuba faham. Mungkin hari yg kamu tetapkan tidak sesuai baginya.

Masalah Keupayaan ini normal berlaku kepada pasangan bercinta. Mungkin juga kamu lebih mementingkan soal perasaan dan belaian manja sedangkan si dia lebih mementingkan soal berdiri di bumi yg nyata. Namun ia bukanlah menjadi batu penghalang di antara kamu dan si dia. Oleh itu, jalan yg terbaik ialah sebelum kamu mengetahui prinsip yg dipegang olehnya, adalah lebih baik kamu jgn mengambil sebarang tindakan. Jika kamu mengambil tindakan yg melulu, ia mungkin akan merosakkan perhubungan juga. Kaji siapa dia dan siapa kamu. Mungkin masalah itu timbul daripadamu juga. Cuba bawa berbincang. Ia akan dapat menyelamatkan perhubungan...


Ehsan Dari Linde Jb....thanksss....aku post kan e-mail ko ni linda, boleh kan...muehehehe....aku tgh x der idea nihhh...

07 December 2006

Kesihatan Aku Lum Normal....

Time kasih bebyk atas komen2 korang yerk…blog aku ni rasanyer x sehebat blog2 korg sumer…tapi alhamdulillah…feed back tu ader dari korg2 sumer…hehehehe…smlm aku cuti, tah…rasa cam malas jer nak gi keje…lagipun cuti tahun aku dekat 10 ari lagi lum amik, tahun depan dpt lagi 25 hari…rasa cam nak duk umah jerr smlm, ape lagi acara santai2 la aku smlm sepanjang ari, tapi x tahan tul, cuaca panas gilerrr sampai ke mlm, ingat ptg smlm ujan lebat, tapi mendung x bererti ujan, cuaca mendung tapi sampai ke mlm ujan x turun2, hehehehe….sampai ke pagi tadi aku duk menahan panas…sampaikan aku tido pun x leh nak lena betul…panas punyer hal….

Ni pagi ni x tahu nape, badan aku jadi lemah, jadi longlai…ni tgh menaip pun cam x larat, rasa cam nak baring jerr…tadi aku dah baring, x larat pulak duk baring lame2, nape yerk…badan aku lately ni cam lemah jerr, cam x bermaya jerr, agaknyer kesan dari batuk aku yg agak lame tu kot…selera pun kurang nak banding sebelum ni, tekak nak mkn, tapi x tahu nak mkn ape…aku memang camni lah kalau baru baik dari demam, memang akan mengalami sakit kurang selera mkn nasi…adehhhh, ni pun buat berat badan aku menurun, bila berat badan aku menurun, aku rasa cam lemah badan jerrr, nak pulihkan balik semula bukannyer mudah…adehhhh, ape nak buat yerkk….sib baik la aku gi keje balik keje bukan naik bas, kalau tak, tau nak kata lah kalau aku duk berdiri dlm bas dengan keadaan org ramai tuhhh…x dpt nak bayangkan aku dlm keadaan mcm tuh…

Tadi pagi aku mkn mihun sup pun tak abih, pastu ader akak tu amikkan aku bihun goreng kat bilik meeting, aku mkn pun sesudu dua jerr…selebihnyer aku pandang ngan ekor mata aku jerrr…adehhh, selera lum mai2 lagi ni…nak kena mkn ape pun aku tak tahu…kdg2 aku cam nak muntah pun yerrrr…tekak aku jadi mual, nak kena mkn buah lebih skit kottt….tolon, tolon…aku x suker berkeadaan mcm nih…kalau boleh aku nak mcm dulu, selera aku x normal dah skrg nihhh…camane nihhhh….badan aku masuk angin ker yerk….harap2 minggu depan kesihatan aku dah normal cam biasa….

05 December 2006

Seandainya Kita Belum Berjodoh....

Ok...kita cuba go-stan sikit topik ni k... Selalunya, kita bincangkan...tentang masa yang akan datang, umpamanya...apa nak buat setelah perkahwinan, apakah persediaan dalam menempuh hidup di masa depan dan apakah yang akan terjadi dalam 5-10 tahun lagi...so...sekarang pulak....saya nak tanya soalan yang kebelakang sikit... Seandainya kengkawan belum berjodoh...maksudnya....belum lagi berkahwin, belum ada teman istimewa dan belum lagi ada ikatan dengan siapa2 sehingga sekarang...agak2nya....apa yang kengkawan lakukan dan macam mana agaknya diri kengkawan dalam menghadapi saat2 seperti itu? Maksud saya....usia semakin mengejar dan semakin bertambah....adakah apa2 ikhtiar atau inisiatif yang dilakukan? Atau mungkin... kengkawan beralih pada tumpuan yang lain..??


ARYNNARIS

Yealah....... saya pun lebih kurang bab nikah pun dah nak akhir20an. Masa umur saya 25 tahun, adalah pasang niat kalau andai hingga umur 30 tidak bertemu jodoh mungkin saya akan menyendiri aje lah. dan cadangan untuk mengambil anak angkat sebagai penyeri juga ada lah dipikirkan. Hinggakan semasa saya mengerjakan umrah, saya memohon doa restu dan petunjuk dari Allah. Sekiranya ada jodoh walaupun dilewat usia, saya akan tetap sabar menanti. Pasal tanggapan org lain tuh almaklumlah, nasib keluarga saya tidak memaksa. Tapi sekarang alhamdulillah. Setelah berumahtangga hampir 1 tahun, cubalah untuk mengekalkan perhubungan ini.

LINDA75

jodoh ni susah sket nak ckp.... even linda pun sekarang ni masih belum tentu akan berjodoh atau tidak... walaupun telah bertunang... di usia yg telah menjangkau 30 thn ni... kadang2 rasa dlm dilema pun ada... rasa mcm tak perlu kawin pun takpe sebab linda dah ada apa yg linda idamkan.. dan sebelum2 ni pun linda dah biasa bersendiri..tapi, ada masanya hidup ni akan rasa sunyi sangat..dulu, linda cukup lemah kalau tiba waktu hujung minggu.... bosan yg amat... walaupun masa dah di isi dgn keje2 rumah... tapi kita perlukan waktu utk bersantai... tapi, nak pegi dgn siapa? kawan2 pun ramai dah kawin.... memang bosanlah hidup waktu tu...apa pun, perkara jodoh ni adalah kerja Allah... kita hanya mampu berdoa & berusaha... selebihnya serahkan pada Allah Ta'ala... andainya kita ditemu kan dgn lelaki yg serba kekurangan (dari segi harta & didikan agama), jangan lah ditinggalkan.. sebaliknya cubalah didik dia agar dia tidak terpesong lebih jauh... insyaAllah, besar ganjaran buat kita di akhirat kelak..kepada kawan2 yg masih belum bertemu jodoh, walaupun telah berusaha (berubat/mandi bunga), cubalah pula ikhtiar terakhir iaitu bertawakkal dgn mengerjakan solat Dhuha... di mana fadhilat dari solat ni, Allah Ta'ala akan memudahkan rezeki yg susah utk kita dpt tu, dtg kepada kita dgn mudahnya... insyaAllah.... (pengalaman linda sendiri - Yakin & percaya dgn kuasa Allah)

AKU JAHAT

duLU pUNya kES......adEr caLOn taPi LaMbat jODOh....tu pasaL la bErcinta 12 tahON...soB soB...peDihnYa ati tak TERkira......slaLoOonyEr bila atTEnd weddiNg kawaN.....biLa tengOk dioraNg atas peLamIn je...mesti aiR maTa meLeleH......sediHHHh sanGat...uHukk.....Tuhan saJa yg taU caMner perASAan camtu......saNa siNi oRg asyik bertanYa...." biLa laGi?"......" takDe kawan ke?"......"nak ke nak rekeMeN oRG?"......ermMMmm......peNah gak terpikiR....kalO yG ni kecUndanG...yg dikendONg berbeLas tahOn tak daPat.....mMg tak taulah ape nak jaDi...... kuSUt pikiran gaMaKnye....kalO pareNt nak tOLong cari Pon mMg taNak......priNSip aJ biaR le kawen dgn org yg kita keNal hati Budi duLu...daripaDa kawen dgn oRg yg bLom peNah kita keNaL.......oRg asiNg le tu waaaaaaaaaaaaa.....syukORlahhh akO dah lakU skaranGGG.....kalOo tak lakUuu......DEn tak taULah apO nak jaDi padO den Ni haaaaaa....tuO lam seLUar lah jawabnYO....HAHAHAHAHA…

MISYANIE

Alhamdulillah, saya bertemu jodoh dengan suami pada usia 24 tahun dan berkahwin pada usia 25 tahun. Maka tertunai hasrat ayah yang ingin melihat saya berkahwin pada usia 25 tahun. Bercakap soal jodoh...sememangnya saya rasa bersyukur sgt kerana di pertemukan dengan seorang lelaki yang membuka pintu hati saya untuk mengenali erti kasih sayang dan cinta sebenarnya. Terus terang saya katakan, suami adalah cinta pertama saya. Sejak d bangku sekolah menengah sehingga lah usia saya menjangkau 24 tahun, saya masih belum mempunyai teman istimewa apatah kawan lelaki. Memang hasrat d hati saya ingin memiliki teman istimewa dan ingin merasa d cintai dan menyintai. Kadang2 perasaan cemburu timbul bila melihat gadis sebaya saya dan muda dr saya mempunyai teman lelaki. I'm lonely person...itulah perasaan yang saya rasa sewaktu saya masih belum menemui jodoh. Tapi dalam pada itu saya berusaha dengan cara mendekatkan diri pada Allah dan berdoa agar suatu hari nanti Allah bukakan pintu hati saya untuk seorang lelaki. Selain dari itu saya melakukan solat sunat Istikharah mohon petunjuk pada Allah. Alhamdulillah berkat kesabaran, akhirnya saya menerima salam perkenalan dari seorang lelaki pada 4 Julai 2003. Pada mulanya saya masih rasa sangsi untuk menerima perkenalan darinya. Sekali lagi saya mohon petunjuk pd Allah dan Alhamdulillah, Allah telah menetapkan dia adalah ''JODOH" buat saya iaitu ''SUAMIKU''. He's my 1st love...ever & forever...Percayalah, JODOH kita sememangnya ada...kita perlu berusaha, sabar & berdoa untuk ke arahnya.

IRAFAZ

hai semua..sy nk tanya k irma n kawan2 PCM yg lain.adakah umur 26 mcm sy ni dh kira lambt klau x kawen2 lagi?mcm sy ni lom kawen so sy sibukkn diri ngan keje n kawan2 je la..actually memula sy x risau pon..tp bila terbaca tajuk ni,sy rasa mcm sy ni lambat sgt kawen..kawan2 sebaya sy mmg dh ramai yg kawen...risau gak ni...skng mmg sy dh ada bf..tp kami xde plan or ckp apa2 pon pasal kawen..xkan sy yg nk ckp dulu kan..malu la sy..tp bf sy ni dia kata lom sedia..nk betul2 sedia dr segi mental n material...so sy x kisah la..ikutkan jer...sbb sy pon senang je camni...time dating kitorang dating gak cam org lain..time keje..kitorang keje je la... so sy just nk tanya pendapat u all adakah pelik lifestyle sy ni yg dh ada bf tp lum kawen2 gak??


IRMAFIZAH

Apa yang peliknya irafaz....Pada kak Irma....perkara ni normal dan bukan irafaz sorang yang dalam keadaan demikian. Kak Irma percaya...masih ramai lagi di luar sana yang belum terikat dengan siapa2 walau usia sudah semakin bertambah. Sekurang2nya....usia irafaz sekarang ni....irafaz sudah pun ada bf. Macam kak Irma dulu....di usia sebaya irafaz ni...jangankan kata bf....kawan lelaki pun langsung takde. Tapi bagi kak Irma...prinsip kak Irma hanya satu. Jangan kerana disebabkan usia...ianya memaksa kita terkejar2 untuk segera memilih sesiapa saja yang kita suka tanpa terlebih dahulu betul2 kenal isi hatinya. Jangan kerana keadaan sekeliling....kita mula rasa gundah gulana dan seakan mendesak diri sendiri untuk segera berkahwin. Bak kata orang....biar lambat sedikit...asalkan kita dapat pasangan hidup yang betul2 baik dan serasi. Irafaz janganlah bimbang....jagalah hubungan dengan bf tu baik2 dan jangan memaksa dia untuk buat keputusan pada satu komitment. Insya Allah...jika niat kalian baik....jodoh kalian tidak kemane.

BIDADARI SYG

menarik gak tppik ni..sebab dalam usia 25 ke atas ni memang dah terasa stresss dgn soalan bila nak kawen, tak de kawan ke, nak kenalkan dgn kawan lelaki la, dan macam2 laa...paling bosan bila ada sedara lelaki dtg umah, jiran depan umah tu menyibuk bertanye kat mak bidadari.."saper tu? macam pernah tengok jer.." ikut hati nak je balas, boy friend saya makcik, naper?makcik ader masalah ker?....selalu sgt nak bz body hal org lain..jaga je la anak2 sendiri, tak payah nak jaga anak org lain, masa tu mak bidadari dah pegang tangan bidadari...tak bagi bidadari balas apa yang makcik tu cakap..alhamdulillah..mak dan abah bidadari amat memahami diri bidadari..mereka tak paksa secara terus terang tapi secara psikologi tu bidadari tau mereka risau sebab bidadari tak kawen lagi.. jodoh tak boleh dipaksa..kalau bidadari dah melepasi usia 30 thn..mungkin bidadari dah taknak pikir pasal kawen, maybe ambik anak sedara dok dgn bidadari bersama mak dan abah bidadari, then kumpul duit, gi tunaikan haji dan umrah bersamam mak dan abah bidadari, bukak bisnes sendiri ke atau cari keje lain yang lebih baik dari sekarang…bukan membenci lelaki, sayang tapi kalau bukan milik ku..apa daya ku..pasrah..itu je yang boleh bidadari buat.

AZRI_NA
JODOH…Perlukah serahkan semua kepada Yg Esa.. Usaha kena ada ...... doa kena ada semua perlu ada, erm.... coming 26 .... ingatkan 26 nnt leh end my zaman bujang.....top2 ..terputus plak................nak kata menyesal mmg la nyesal....... ++ lagi dua2 family dah tau ............tak tau mungkin ada hikmah di sebalik kejadian...........kadang2 ego terlalu tinggi punca ketiadaan JODOH juga... bila dah ego..mcm2 bleh jadi...........kalau sorang je EGO pun tak bleh gak akan selalu timbul perselisihan paham.......... Apa pun...kita kena terima dgn siapa jodoh kita...........dgn siapa teman kita.........apa yg terjadi ada hikmah ..lebih2 lagi bila kejadian yang tak di duga datang seminggu sebelum Ramadhan........semua ujian dariNYA..hanya dia yang tahu kenapa mengapa dia khendakinya seperti itu........semua ada kadilannya......kita sebagai umat kena tabah dan sabar walaupun perit utk memulakan hidup baru.........tak kan nak putus harapan..............life must go on.................I'allah fikir2 kena further study lepas ni ...............kita kena ada matlamat hidup ............. mungkin kesudahan ini adalah dengan KERJA ..KERJA dan family............Jgn berputus asa dgn dugaan ini ..anggaplah ini cabaran dah ujian utk kita berusaha untuk mendapatkan JODOH........cari la JODOH di mana juga berada...setiap makhluk di muka bumi ini di jdkan berpasang-pasangan.................

p/s : aku x leh komen kat sini…sbb memang aku lum berjodoh lagi kan…so, no komen…hehehehehe….


04 December 2006

Aku Mamai, Mabuk Ubat Ker Ha??

Fuhhhh…lega, aku dpt tido selelap…ingat td nak update blog memula sampai opis td dah, tapi x leh jadi, mata aku x leh nak tahan2, mcm digam-gam, nak x nak aku lenakan jugak mata manje aku ni kat bilik surau tu ha…(hehehe…jgn jeles korg, actually kat opis aku ri ni tak ramai org sgt, tapi bila aku sedar2 td dah bising tepi telinga aku) sayup2 aku dengar suara cc aku…genyeh2 mata, aku bangun jugak laa…lagak2 bukan cam org bangun tido, wat2 berlakon cam org pas mkn…muehehehe….lately ni memang aku kurang sihat…start isnin minggu lepas lagi, tapi kejap ok, kejap tak ok, sampaikan akak kat belakang aku ni leh tegur aku, sejak aku tunang ni asyik tak sihat jer? Apsal? Ni mesti memalam asyik berembun (Ya Allah, sumpah aku tak pernah berembun, kalau aku kuar ngan abg aku pun tak pernah lagi embun hempap aku lagi, muehehehe…betul korg, takat ni memang aku kuar pun tak penah lebih dari kul 12 mlm, dan selama aku tunang ni x penah lagi aku kuar memlm lagi)…sampai la ari jumaat tu aku dah start cuti, tapi aku isi borang cuti sbb ader hal lain ditambah pulak dengan badan yg x berape ok…ingat nak jumpa doktor ari jumaat tu tapi kul 12 klinik tu lak dah tutup…sabtu pagi pegi klinik tu lagi, kali ni sempat la jumpa doktor, klinik cam kebiasaan, masa bayar duit ubat, mesti diorg bagi aku mkn ubat tu kat tepi kaunter tu, 2 biji antibiotik, 2 lagi ubat demam (masa tu aku x tau tu ubat demam), aku tibai jer telan…planning memula pas mkn kat umah adik, nak pegi telekom, ingat nak wat potongan line, skrg dah maleh nak bayar bil telefon, ingat nak pakai line hp jer senang…tapi disebabkan aku dah telan ubat demam tu 2 biji, ape lagi…lepas mkn jer, mata aku dah mamai…korg penah mkn ubat tido tak? haa…mcm tu la aku pagi sabtu tu…takleh bangun, macam org pengsan…mcm org lumpuh, nak bangun pun aku kena berpapah tepi dinding, nanti rasa jer aku jatuh bergolek kat situ…aduiii, seksanyer hidup aku pagi sabtu tu…mak sedara aku tipon dari kg pun aku berckp mcm dlm mimpi, jenuh aku nak pulihkan balik…last2 cancel terus aku gi telekom ari tu…lepas kul 3 baru aku ok, kesan ubat tu memang teruklah aku rasa, adik aku kata aku ni mkn overdos, muehehehe…memandai jer minah tu….bila aku tgk kat plastik ubat tu, memang tu ubat demam, memang aku x usik dah ubat tu lepas aku kena mamai pagi sabtu tu…Cuma yg aku telan ubat batuk cecair ngan antibiotik…antibiotik tu memang aku kena perabih jugak walau aku dah sihat sekalipun…

Entry kali ni aku bagi korg senang baca, takder panjang2 sgt, senang korg nak paham, senang korg nak komen yerk…ari ni takder entry copy n paste lagi yerk…sok lusa wallhualam….